Tema: Privatekonomi

Det är onödigt dyrt att ta studenten?

Nästan alla ungdomar tar studenten i Sverige, men till vilken kostnad? Är det verkligen nödvändigt att spendera alla sina pengar på detta? Denna moraliska fråga är nog en av alla de frågor studenterna i Sverige ställer sig själva.

När man tar studenten kan man spendera allt ifrån en förmögenhet till en mycket liten summa. Detta beror på hur mycket man är  beredd att göra själv och det man låter  proffsen genomföra. Allt ifrån kläder, mössa, skor och accessoarer finns i stora utbud och prisskillnader. Man kan komma undan väldigt billigt med att hyra balkläder och göra alla frisyrer själv till att beställa dyra klänningar och kostymer. Det gäller att vara smart om man har en liten budget, annars är det bara att frossa bland alla valmöjligheter. 

Vi har pratat med två ungdomar som tog studenten 2011. Ida Westin och Jonatan Edmark, om vad det kostade för dem.
Både Ida och Jonatan spenderade minst 5000 kronor var på studenten och alla dess tillbehör, såsom studentfesterna som de båda två besökte varje gång.

-Jag (Ida) betalade delvis det som hade med studenten att göra, såsom studentfesterna, studentklänningen och skorna. Mössan och allt det där med balen betalade mina föräldrar.
-Studentfesterna fick jag stå för själv. Men resten såsom kostym, skjorta till bal och student, mössa, skor och accessoarer betalade mina föräldrar, säger Jonatan.

-Nu i efterhand känns det som att jag la ut alldeles för mycket pengar på balen och det var inte värt det . Men det jag la ut på själva studenten ångrar jag inte. Dock så hatar jag balklänningen så den använder jag inte och studentklänningen är svårburen men har den om jag hittar tillfälle. Skorna och mössan är ett minne, säger Ida.

-Det jag la ut på kläder och liknande känns bortkastat nu så här i efterhand, men hela grejen var en mycket rolig upplevelse och det ångrar jag inte ett dugg. Jag kommer säkert att använda kostymen och skorna igen men än så länge har jag inte haft tillfälle. Mössan och studentprylarna är dock bara ett minne som jag  sparat, säger Jonatan

/Amanda Forsgren & Frida Edmark

Publicerat