Du är här

2012-03-22 - Örnsköldsvik
  • En av korparna Hugin och Munin har stulits. Tipsa oss om du vet hur det har gått till. Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Konstnär Kjell Landfors har gjort skulpturerna Hugin och Munin.

Vem har stulit Munin?

En av Kjell Landfors två korpar i brons har försvunnit från Mellanparken i centrala Örnsköldsvik. Tipsa oss om du vet något om händelsen.

Vissa fåglar flyttar till varmare breddgrader under hösten, men att fåglar försvinner från oss här i Norrland på vårkanten är mer ovanligt. Nu har det dock hänt, men Munin (eller är det kanske Hugin?) har knappast flugit iväg på egen hand. Han har nämligen lämnat kvar sina ben. Inte är det heller särskilt troligt att Oden själv ska ha skickat iväg en av sina fåglar.

Att döma av resterna så har någon eller några (det finns spår av minst en person i snön) brutit eller möjligtvis klippt av benen på bronsskulpturen som står i Mellanparken, mellan Örnparken och Museiparken i centrala Ö-vik. Kjell Landfors skulpturer placerades ut i parken så sent som i fjol men nu har alltså någon mindre nogräknad person sett till så att vi övriga inte får njuta av de vackra fåglarna.

Stölden och skadegörelsen är polisanmäld och vi uppmanar nu alla ö-viksbor att hålla korpgluggarna (ursäkta ordvitsen) öppna för att de två vännerna ska kunna se på varandra igen där i parken - och för att vi vill visa att vi helt enkelt inte tolererar vandalism av konst eller av det offentliga rummet.

Vet du något om händelsen så tveka inte att ta kontakt med oss på redaktion@7an.se. Självklart får du vara anonym.

Nordisk mytologi

Hugin och Munin är i nordisk mytologi Odens två korpar. Hugin betyder "den hågade" eller "tanken", i bemärkelsen avsikt. Munin betyder "den som bryr sig" eller "minnet". Korparna gestaltar förnuft (Munin) och intuition (Hugin) och skapar därmed ordningen eller sanningen, personifierad av den därför allvetande Oden.

Varje morgon sänder Oden ut dem i världen för att inhämta information åt honom. Hugin och Munin flyger över såväl Asgård som över Midgård och ser allt. De återvänder sedan till Oden och berättar vad de sett. Hemmavid sitter de på hans skuldror. Oden är enligt Grimnismal mycket orolig för att de en dag inte ska komma tillbaka, i synnerhet avseende Munin.

Lyckas inte ö-viksborna spåra upp den eller de som stulit Munin så kanske Oden bestämmer sig för att skicka ut Hugin för att spana.

Dela med dig av denna artikel på: