Musik

Back to the roots

Blues i bara mässingen tog publiken tillbaka till 20-talet.


Han kallar sig Bottleneck John, men heter egentligen Johan Eliasson och bor i Lit utanför Östersund. Han lirar deltablues på ett genuint sätt så som den lät under 20-talet, och han gör det på ett fenomenalt sätt.

När han i fredags gästade Perdido Jazz & Blues på Brux, vilket han gjort flera gånger tidigare, öste han beröm över Blueskällarn.

– Ni har Sveriges coolaste blueslokal, den enda riktiga juke joint som finns i landet.

Med sig hade han en uppsättning av sina tjusiga mässingsgitarrer, och även en banjo i mässing. Dessutom en bastuba "som ser ut som om han hittat den i ett dike någonstans" som hanterades av Karl Eneland.

Tillsammans bjöd de två på en riktigt härlig blueskväll, helt unplugged om man undantar den elektroniska tramplådan som Johan höll takten på. Förutom att Johan är en suverän gitarrist besitter han också en riktigt bra bluesröst, nu när Totta Näslund är borta är det nog bara Sven Zetterberg som här i Sverige kan mäta sig med honom.

Roligt var det också att Bottleneck John valt lite mer udda blueslåtar, och även en gammal negro spiritual, som man normalt inte hör på bluesspelningar.

Efter "Blues i bara mässingen" tog lokala Temporary Blues Band över kvällen, kanske för sista gången i den här tappningen.

Publicerat