Världsklass-bloggen

Att återskapa en känsla av trygghet?

Örnsköldsvik har länge varit en stad som har utmärkts sig som en trygg plats. 2005 tilldelades vi priset "Tryggare stadsmiljö" av Föreningen Svenska stadskärnor. Den senaste tiden har det fått sig en ordentlig törn.

 

Vad jag än tänkter blogga om överskuggas den tanken av  ett Örnsköldsvik som har gått från att vara en av Sveriges tryggaste platser till en otrygg miljö där kvinnor uppmanas att inte vara ute själva.

Jag tvekar i skrivandet och framförandet om att en trygg plats är en attraktiv plats. Att det trygga är en plats dit människor söker sig för att bo och leva.  Det självklara som jag ändå vill uttala och förmedla.

Jag tvekar därför tanken går till de utsatta kvinnorna. För dom kommer Örnsköldsvik aldrig att vara tryggt igen. Förmodligen inte nån offentlig miljö i huvudtaget. Blir då mina ord om trygghet och attraktivitet hånfulla och mindre sanna - jag hoppas inte det.

Jag vill återta känslan av trygghet. Jag vill återta den genom att skapa ett Örnsköldsvik där vi är närvarande, öppna mot varandra, tillitsfulla och tror gott om varandra. Det är de känslorna som vi uppnår när vi är trygga.

Motsatsen till trygghet är rädsla. Rädda människor sluter sig, stänger sig inne, är rädd för det annorlunda och pekar gärna skuld dit hän.

Jag hoppas att vi tillsammans återtar tryggheten i Örnsköldsvik så att vi kan bli en plats i Världsklass att leva i, arbeta i och att besöka.

Publicerat