Teater

Kvinnans rätt till kärlek

En rolig, rörande, sorglig, uppiggande och inspirerande föreställning om den kvinnliga medelåldern. Så beskrivs ”Jag är en grön bänk i Paris” som visas på Folkan nu på fredag, 30 mars.

”Jag är femton år inuti och femtio utanpå.” Med Kerstin Thorvalls (1925-2010) texter som bas vill Ann-Sofie Kylin och My Holmsten synliggöra och legitimera den medelålders kvinnans rätt till kärlek, uppskattning, uppmärksamhet och kanske lite sex – trots rynkor och en och annan grop i låret.

Både Kylin och Holmsten hade var för sig gått och funderat på att sätta upp en föreställning med Thorvalls texter och för ganska precis ett år sedan hade de premiär i Stockholm. Pjäsen består av två roller som gestaltar varsin del av samma kvinna. Den handlar om att leva ut sina behov kontra att leva enligt konventionen, och vilka konsekvenser det får.

”Den som, i vårt tycke, bäst beskrivit livet för medelålders kvinnor är Kerstin. Vi känner igen oss i hennes framställning av sig själv och vi hoppas att vi kan bli lika modiga, att ta så mycket plats och våga utmana människor på deras egen arena som hon gjorde, och göra det med mycket humor, självironi och smärta. Hennes texter kräver att bli spelade, för de är så spelbara och lätta att känna igen sig i.” skriver de två skådespelarna.

Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening.

Publicerat