Evenemang

Tomas Andersson Wij släcker ljuset

På lördag är det återigen dags för världens största klimatmanifestation. Och självklart är Örnsköldsvik med under Earth Hour – tillsammans med en av landets mest rosade artister.

2011 sattes nytt rekord för den globala demonstrationen Earth Hour. I 135 länder och mer än 5 000 städer världen över släcktes ljuset, en manifestation som uppskattningsvis nådde 1,8 miljarder människor. Enligt SIFO deltog varannan svensk, tusentals företag och organisationer samt över 70 procent av landets 290 kommuner.

Nu siktas det mot nya mål och här i Örnsköldsvik blir det som de två senaste åren ett arrangemang på Stora Torget. Thomas Di Leva var först, i fjol hade vi Daniel Lemma här och i år blir det Tomas Andersson Wij. En musiker som fick genomgående fyror i betyg av landets största tidningar för sin senaste platta ”Romantiken”, som släpptes i januari.

Tomas Andersson Wij brukar benämnas som en av våra bästa låtskrivare och textförfattare, många anser också att ”Romantiken” – hans åttonde studioplatta – är den bästa han gjort. ”Svensk vuxenrock blir inte mycket finare än så här.” skrev exempelvis Mattias Dahlström i Dagens Nyheter.

– Earth Hour är en symbolhandling som sker över hela världen. Här i Ö-vik har vi lokala förmågor som uppträder och någon som håller tal. Sedan släcker vi ned ljuset klockan 20.30 och Tomas Andersson Wij uppträder en halvtimma. Det känns lite spännande att ha en utomhuskonsert på vintern men det har varit väldigt uppskattat tidigare och vi hoppas på mycket folk den här gången också. Självklart är det ett gratisarrangemang, säger Lasse Söderlind, evenemangsansvarig på Örnsköldsviks kommun.

Publicerat