Världsklass-bloggen

Projekt om konstupplevelser längst efter Botniabanan får Kulturskjuts

Sara Rudälv och Lars Ahlström i Örnsköldsvik vill skapa konstupplevelser vid resecentra efter Botniabanan och på själva tågen.

 



Konstupplevelser kan innebära konstinstallationer på de resecentra som finns längs Botniabanan eller konstevenemang på gallerier längs efter tågsträckan. Men också konstupplevelser som performance, konstvideo eller interaktiva verk på tågen. För att förverkliga denna vision har de initierat ett projekt som går under namnet ”Konsten går på räls”.
Idén uppstod hösten 2011 och checkades då in som ett projekt på plattformen Världsklass 2015 där de också fick ekonomiska medel för att genomföra en förstudie. Detta är en av flera pågående processer som på olika sätt bidrar till att förverkliga en gemensam funktionell arbetsmarknadsregion mellan Örnsköldsvik och Umeå. I dagsläget är nämligen olika former av samverkan runt Kulturhuvudstadsåret ett av de viktigaste verktygen som vi har för att stärka den gemensamma regionala identiteten.  Lagom till att det praktiska arbetet med förstudien kommit igång har projektet i dagarna beviljats ytterligare ekonomiskt stöd, den här gången genom en Kulturskjuts från Umeå 2014.
Kulturskjutsen är en möjlighet för föreningar och fria aktörer att söka maximalt 20 014 kronor för att testa eller utveckla projektidéer som skulle kunna vara programpunkter under kulturhuvudstadsåret.
Förstudien som nu görs kommer att fokusera på aktiviteter på sträckan mellan Umeå och Örnsköldsvik. Men eftersom det också finns idéer på ett kulturtåg mellan Umeå och Sundsvall så kan detta projekt skapa ett bra underlag att bygga vidare på som del i en större satsning.
Beskedet att Umeå 2014 och Kulturskjutsen nu medfinansierar och stöttar denna satsning är givetvis glädjande på många vis, men det är också symboliskt mycket viktigt. Kulturhuvudstadsåret är i allra högsta grad en regional angelägenhet och vi ska använda det som ett målsnöre för att kunna växa och utvecklas tillsammans.

Vill du veta mer om "Konsten går på räls", Umeå 2014 och Kulturskjutsen? Gå då in på Umeå 2014s hemsida via denna länk:   http://www.umea2014.se/arkivnyheter/kulturpasparet.5.7053ae821362a1b437c2b9b.html 

Publicerat