Övrig kultur

La Traviata i Gideå

Kärlek, dramatik, tragik och död. Precis som en opera ska vara. 14 april är det återigen dags för Gideågården att förvandlas till operahuset Metropolitan i New York.

Den unga kurtisanen Violetta Valéry träffar Alfredo Germont, en ung man från landet, och kärlek uppstår. Violetta ger upp sitt tidigare liv och de lämnar Paris för att leva ett lugnt liv långt borta från de nattklubbar där Violetta skaffat kunder.

Men Alfredos far Giorgio anser att Violetta drar skam över familjen och han manipulerar henne att lämna Alfredo – något som leder till kärleksparets stora olycka. Vad Alfredo heller inte vet är att Violetta är dödligt sjuk och inte har lång tid kvar att leva.

La Traviata är Giuseppe Verdis tragedi om en kvinnas kamp mot samhällets fördomar. Librettot är skrivet av Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas d y:s drama Kameliadamen.

I den här direktsända föreställningen ser vi fransyskan Natalie Dessay i huvudrollen som Violetta för första gången på Metropolitan. Amerikanske tenoren Matthew Polenzani gör rollen som Alfredo och den ryske barytonen Dmitri Hvorostovsky är fadern Giorgio. Dirigent är italienaren Fabio Luisi och regin för den här uppfinningsrika uppsättningen står tysken Willy Decker för.

Kompositör och dirigent från Italien, författare och huvudrollsinnehavare från Frankrike, regissör från Tyskland, bärande roller av en amerikan och en ryss och dessutom en koreograf, Athol Farmer, från Australien. Allt i en direktlänkad opera från New York. Snacka om att världen kommer till lilla Gideå.

För att göra kvällen ännu mer operalik erbjuder arrangerande Gideågården en trerätters middag i samband med föreställningen. Föreningen Aktiva Seniorer ordnar dessutom buss från Rådhuset i Örnsköldsvik.


Publicerat