Teater

Humor om utanförskap

"Ljusets hastighet" spelas på Folkan nu på onsdag.

Med galghumor och högt tempo behandlas allvarliga ämnen i det norrländska inlandet. Teater Västernorrlands uppsättning av föreställningen ”Ljusets hastighet” lämnar ingen oberörd. Onsdag 11 april visas den på Folkan.

Arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, alkoholism, hembränning, passivitet, ensamhet och kärleksbrist är ämnen som bearbetas i Rasmus Lindbergs pjäs. Den bygger på en rad intervjuer och hade urpremiär på Norrbottensteatern 2004, men nu har Lindberg tagit den på turné med Teater Västernorrland.

Någonstans i det norrländska inlandet går allt sin gilla gång. Traktens fyllo blir till sin fasa utfasad ur fas 3 och bestämmer sig för att slå sönder sin hembygd för att på något sätt sätta sitt märke på den. På konditoriet står en ung man och tvekar mellan 70 sorters kakor till kaffet och när han bestämt sig måste han bestämma sig för om han vill bli pappa.

Efter 40 år av missriktat äktenskap så dör Ruts man och äntligen får hon läsa upp sin långa lista över främlingar hon skulle vilja ligga med. Men hinner man erövra världen om man börjar när handen ser ut som ett russin och cigaretterna satt sig på lungorna?

I de många rollerna ser vi Gisela Nilsson, Ingmar Virta, Anders Öhrström, Johanna Rane och Eva Millberg. Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening. Ljusets hastighet visas också i Docksta bygdegård 3 maj.

Publicerat