Nyheter/Reportage

BAE Systems Hägglunds varslar 180 personer

Krympande marknad samt att verksamheten de senaste två åren har haft lönsamhetsproblem anges som skäl.

BAE Systems varslar idag 180 personer om uppsägning i Örnsköldsvik. Bakgrunden är en krympande marknad där fordonsprogram inte genomförs eller försenas samt att verksamheten de senaste två åren har haft lönsamhetsproblem.

Antalet varslade omfattar både visstidsanställda och fast anställda. Fördelning mellan dessa kategorier kommer att tas upp i de kommande förhandlingarna med de fackliga organisationerna.

Trots ordern på BvS10 från svenska FMV och en möjlig order gällande uppgradering av den norska CV90-flottan, finns det ett starkt behov av att reducera kostnaderna för att förbättra verksamhetens konkurrenskraft.

– Marknaden har förändrats betydligt under de senast två åren och fordonsprogrammen är färre och det gör att konkurrensen hårdnar. Vår verksamhet är för närvarande dimensionerad för större arbetsvolymer än vad vi har. Vi beklagar att vi tvingas varsla, men det är nödvändigt om vi ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga i framtiden, säger Tommy Gustafsson-Rask, vd för BAE Systems Hägglunds AB.

– Vi kommer att säkerställa att vi behåller kompetens och resurser för att leverera pågående och möjliga nära förestående ordrar.

De anställda som påverkas av varslet, kommer företaget att hjälpa i omställningsprocessen till ett nytt arbete, skriver bolaget i ett pressmeddelande där man också berättar att produktportföljen i Örnsköldsvik är stark, med de välkända fordonen CV90 och BvS10. Det finns ett antal affärsmöjligheter som man kommer att fortsätta arbeta för både på kort och längre sikt. Dessutom har den nya elhybrid-drivlinan börjat väcka intresse bland kommersiella kunder och företaget räknar med att få vår första order i år.

Publicerat