Samhällsinformation

Peng för trivselskapande åtgärder

Sedan 2007 har kommunen möjlighet att betala ut en så kallad byskötselpeng för ideellt utförda insatser i kommunens tätortsnära landsbygd, glesbygd och skärgårdsområden.
– Det här blev verklighet efter ett medborgarförslag i fullmäktige. Det handlar om att göra det så enkelt som möjligt för föreningar att söka den här typen av bidrag, säger Lena Lindström på kommunens tillväxtavdelning.
Det kan handla om att snygga upp en badplats, rastplats eller behov av verktyg, röjsågar eller drivmedel till exempelvis en gräsklippare. Kort och gott; allt mellan himmel och jord som har med bygdens välmående och trivselskapande åtgärder att göra och som vänder sig till allmänheten.
Byskötselpengen är på 5000 kronor per år.
– Det kan låta lite, men för en ideell förening är det trots allt ganska mycket pengar, säger Lena Lindström och fortsätter:
– Det är en enkel och smidig hantering. Man går in på kommunens hemsida där det finns blanketter och skickar in den till Tillväxtavdelningen och det är jag som handlägger det.
Tidigare var slutdatum för ansökningar 30 april, men numera är handläggningen öppen.
– I maj är det nog många som upptäcker saker som behöver åtgärdas. Det finns ett anslag för landsbygdsutvecklingsfrågor och under de här åren har vi än inte nått maxgränsen.
Publicerat