Övrig kultur

Glada änkan

Örnsköldsviks Motettkör sätter upp den klassiska operetten i Församlingshemmet på lördag, 12 maj

– Det här är det största vi har gett oss på.

Det säger Lena Bergström som regisserar Örnsköldsviks Motettkör i deras uppsättning av den klassiska operetten, som uppförs i Församlingshemmet på lördag, 12 maj.

Dagen innan nyårsafton 1905 uruppfördes Glada änkan på Theater an der Wien. Teaterdirektören var mycket skeptisk till operetten men den visade sig bli en av tidernas största succéer och Franz Lehárs musik lever kvar än idag. Nu är det dags för Motettkören att ta sig an denna romantiska komedi.

– Ett projekt vi beslutade för ett år sedan. Tidigare har vi gjort delar av Glada änkan men nu blir det allt, med teater, sång och dans, säger Lena Bergström som tillsammans med Monica Grundström svarar för regin.

– Just teater är något helt nytt för oss men vi har väldigt många begåvade personer och det har visat sig att det bor en liten teaterapa i många av oss.

Dirigent är Niklas Jansson, organist i Örnsköldsviks kyrka, och vid flygeln har man Michael Linné. Kyrkans kantor Erika Sjödin gör rollen som änkan Hanna Glawari, som just ärvt 500 miljoner. Nu gäller det att någon från det lilla landet Pontenedro gifter sig med änkan så att inte hennes förmögenhet lämnar landet, vilket vore en kris för hela Pontenedro. Men vad vill egentligen Hanna?

En enda föreställning är inplanerad, 12 maj klockan 19, och självklart blir det förtäring i paus – precis som det ska vara på en operettföreställning.

– Blir det succé så kan vi förstås tänka oss att köra fler gånger, säger Lena. Kanske i någon annan lokal än här på Församlingshemmet.


Publicerat