Skola & utbildning

Global uppvärmning – där och här

Se Nola-eleverna Emil Westmans och Jonas Ejners prisade film om global uppvärmning här.


De reste till Afrikas minsta land för att göra sitt projektarbete. Nu har naturvetarna Emil Westman och Jonas Ejner på Nolaskolan prisats av Biofuel Region för sin film om mänsklighetens kanske största utmaning.

– Enda sättet vi kan stoppa den globala uppvärmningen är om vi får alla att inse att det är ett globalt problem, som påverkar alla.

Det säger Bubacarr Z. Jallow, vid Gambia National Environment Agency, som själv sett hur miljön i Gambia förändrats sedan han var liten.

– Jag har lagt märke till att från 1970 har det varit en markant minskning av regn. När jag var barn brukade regnperioden vara längre, från mitten av maj till slutet av oktober. Nu börjar den i mitten av juli, om det regnar i maj eller juni är det väldigt lite, så regnsäsongen har blivit mycket kortare. Jag uppskattar att regnet minskat med en tredjedel generellt sett över hela landet. Även när det gäller temperaturen kan man se en betydande ökning från 80-talet och fram till idag.

Bubacarr Z. Jallow har intervjuats av naturvetareleverna Emil Westman och Jonas Ejner som i sitt projektarbete ville visa på skillnaderna i medvetenhet om global uppvärmning. Därför intervjuade de också vanligt folk på gatan i Gambia, där kunskapen om klimatproblemen var väldigt liten.

– En del visste att något händer med klimatet men inte varför det händer, säger Jonas.

– Det känns lite oroväckande när vi vet att det främst är vi i västvärlden som påverkar klimatet mest, säger Emil.

Gambia National Environment Agency jobbar mycket med klimatfrågor och anledningen till att eleverna intervjuat en representant för organisationen är att de även ville få en professionell syn på problemet.

Likadant har de gjort här hemma i Sverige där de dels intervjuat folk på gatan, och i skolan, men också Christian Bigler, universitetslektor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet.

– Det är mänsklig aktivitet som påverkat den globala uppvärmningen mest, orsakad av ökade utsläpp av växthusgaser. Det är inte lätt att jämföra olika stora länder, Kina släpper ut mest som land men räknar man per person är det USA, följt av Kanada och Australien, säger Bigler som anser att vi alla borde bry oss mer om problemet.

– Det enda som långsiktigt hjälper är att minska utsläppen, vilket innebär att vi måste konsumera mindre.

Jonas och Emils engagemang för miljöfrågor har hängt med ett tag, de läser ju på naturprogrammet, och under projektarbetets gång har intresset ökat ytterligare.

– Vi fick en inblick i att global uppvärmning är ett stort problem. Det pratas mycket om det här hemma men nu har vi också sett att det faktiskt händer i verkligheten, säger Emil.

Eleverna kan även tänka sig att jobba med miljöfrågor framöver.

– Ja, på något sätt. Det kan vara avgörande för vår framtid, säger Jonas och får medhåll av Emil:

– Det är en global och så viktig fråga, oavsett vilket yrke man har i framtiden kan miljöfrågorna vara viktiga att ha med i tänket.

Filmen de gjort har uppmärksammats av Biofuel Region, en partipolitiskt obunden organisation som är ett samarbete mellan kommuner, företag, regionförbund, länsstyrelser, landsting och universitet i de fyra nordligaste länen, och som även stöds av Trafikverket, Energimyndigheten och Jordbruksverket. Av Biofuel Region fick eleverna nyligen ett resestipendium på 10 000 kronor.

Själva hoppas eleverna att deras film kan bidra till ökat medvetenhet.

– Vi måste få alla att veta vad global uppvärmning är, det är det vi försöker visa med vår film, säger Emil. Rejäla lösningar måste till för att lösa problemet, vi måste ändra uppfattning om hur samhället ska vara uppbyggt.

Publicerat