Politik

Information från kommunstyrelsen

Här hittar du information om kommunstyrelsens ärenden tisdag 8 maj.

Modo Hockey får ändrade lånevillkor
Kommunstyrelsen föreslår att Modo Hockeys skuld på 38,5 miljoner kronor till Örnsköldsviks kommun förlängs med fem år och att lånet blir amorteringsfritt under den tiden. De ändrade villkoren ska ge ett bättre kassaflöde som kan finansiera delar av det årliga underskottet för arenadriften.
 
Mer pengar till kollektivtrafiken
Kollektivtrafiken i Örnsköldsvik har under flera år drabbats av kraftiga kostnadsökningar och har också fått ramtillskott under senare år. Kommunstyrelsen föreslår nu att kollektivtrafiken ska få ramtillskott i budgeten 2013 och framåt med 8,6 miljoner kronor. Samtidigt föreslås att flygbusstrafiken läggs ned, vilket ger en besparing på 1,4 miljoner kronor. Kommunstyrelsen ser positivt på att flygplatsbolaget tillsammans med andra undersöker nya lösningar.
 
Hemsändningsbidraget höjs
Hemsändningsbidraget ska höjas från 110 kronor per hushåll och vecka till 200 kronor, föreslår kommunstyrelsen. Syftet med hemsändning är att göra det möjligt för boende i ett område att få tillgång till dagligvaror. Bidraget för båttransporter till butikerna på Ulvön och Trysunda höjs från 180 till 200 kronor per kolli och transport.

100 kronor för Gene fornby
Kommunstyrelsen föreslår att kommunen tar över byggnaderna inom området för Gene fornby från stiftelsen Gene fornby för den symboliska summan 100 kronor. Avsikten är att kommunen ska träffa ett drift- och skötselavtal för området och byggnaderna med förslagsvis föreningslivet, socialt företag eller någon annan aktör som kan bidra till områdets utveckling.

Nej till 5-krona
Kommunstyrelsen föreslår avslag på motionen från Kristdemokraternas fullmäktigegrupp om att införa ”Fem-kronan”, då barn, ungdomar och pensionärer skulle kunna åka buss lokalt under vissa tider för fem kronor. Kommunstyrelsen hänvisar till utredningar redan tidigare visat att kostnaderna för resandet inte främst är sådant som gör skillnad för resande inom kollektivtrafiken.
 
Utbildningspolitisk strategi
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige antar den utbildningspolitiska strategi för åren 2012-2015 som tagits fram av bildningsnämnden. Strategin är kopplad till bildningsnämndens mål om högre måluppfyllelse och nolltolerans mot kränkande behandling och inriktar sig på en likvärdig skola med elevers lärande och utveckling i fokus.
 
Trafikpolitisk målsättning
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige antar den trafikpolitiska målsättningen för samhällsbetalda resor som har reviderats inför den kommande upphandlingen 2014. Den beskriver vision och utgångspunkter för kollektivtrafiken och mål för de samhällsbetalda resorna och säger bland annat att kollektivtrafikresorna ska fördubblas till år 2020 jämfört med 2006.
 
Inget centralt medborgarkontor
Eftersom service till medborgarna idag erbjuds på en rad olika sätt såväl i exempelvis stadshuset som digitalt finns inte behov av en mötesplats/medborgarkontor som Christoffer Niva och Jenny Aarlien har föreslagit i ett medborgarförslag, menar kommunstyrelsen och föreslår avslag.
 
Yttrar sig till förvaltningsrätten
Förvaltningsrätten i Härnösand har avslagit Björn Perssons yrkande om verkställighetsförbud av tidigare fattade beslut som gäller Övik Energi. Kommunen har nu fått möjlighet att yttra sig och framför då skälen till nyttjandet av kapitaltäckningsgaranti och varför Perssons talan ska lämnas utan bifall.


Publicerat