Utställning

Shelter

Människan, rummet, skyddet, masken vi bär och behoven vi har. I dag öppnar sommarens stora utställning på Örnsköldsviks museum.

2011 års Bror Marklund-stipendiat Patrik Qvist är en av utställarna på museet. ”På besök i detta landet” är rubriken på hans del i utställningen, bilder hämtade ur hans bok Skjul. En svit med 65 foton som Qvist bearbetat, målat på, gjort till en typ av kollage. Skjulen har han fotat runt om i Sverige men också i Tyskland.

Patrik Qvist delar utställningslokalen på museets entréplan med Marielle Nylander som i sin fotoutställning ”Inbetween moments” tolkar rum på olika sätt. Hon har fotat interiörer från såväl Sverige och USA som Vietnam och Sicilien, interiörer som lika gärna skulle kunna tolkas som landskap.

Foto visas också på tredje våningsplanet där Sara Appelgren representeras med delar ur två olika fotoserier, ”Settings” och ”Stage within”. I ”Settings” har hon fångat förväntansrum, exempelvis tomma foajéer, och i ”Stage within” handlar det om en serie porträtt av skådespelare som vid sin spegel går in i sitt eget rum och skapar ett annat ”jag” innan föreställningen.

På samma plan ställer Mikael Åkerman ut. En man som är på väg att förverkliga sin stora dröm – att under ett år leva ensam i Uralbergen.

– Jag visar förberedelserna inför ett äventyr. Jag har nog förberett mig i 45 år men 2006 föddes tankarna att leva ett år i naturen som jägare och samlare. Det är en längtan att leva i naturen, att bli en deltagare i stället för en betraktare, säger Åkerman.

Vill man gå ännu djupare in i vad ordet ”shelter”, rum/skydd, kan betyda så består en del av museets utställning – med titeln ”Värme; vatten; vila” – en beskrivning av människans behov. Psykologerna Abraham Maslow och Steven Reiss har båda forskat kring våra basbehov, Maslow delar upp dem i fem nivåer medan Reis räknar upp 16 olika grundbehov.

Utställningen fortsätter även ut ur museet, ut i Lungviksparken där fyra uppförstorade fotografier visas. 7 oktober 1951 tog Thure Schelin bilderna av den romska familjen Taikon som två gånger om året gjorde resan mellan Norrbotten och Skåne. Under resan stannade de alltid till ett par dagar i Lungviksparken, fler än tre dagar fick romerna inte bo på en och samma plats. En lag som gällde ända fram till 1959 innan de fick laglig rätt till fast bostad och rätt att gå i skola.

Shelter visas hela sommaren fram till 25 augusti.

Publicerat