Mat & dryck

Mathantverk av hög klass

Delikatesser på Vitsippans dag i Brunge kulturområde på söndag.

Titta på bilderna och njut. Vattnas det i munnen? Då kan vi rekommendera ett besök i Brynge kulturområde nu på söndag där det är fullt av spännande delikatesser under Vitsippans dag.

Matinspiratör Barbro Uhlin, Sidensjö, brinner för de lokala mathantverkarna, och det finns gott om dem här i Ångermanland. Många av dem visar upp sig på Vitsippans dag 20 maj.

Där finns prisbelönt bröd från Ullånger, fisk från Näske, grönsaker från Lövsjö, glass från Myckelgensjö, kött och svamp från Godsta, potatis från Önskan, getost och mese från Meåfors, Forsed och Rotsjö, saft från Nordmaling, praliner från Docksta och mycket annat gott.

– Jag vill lyfta fram de duktiga mathantverkarna, visa vad man kan göra av de fina råvaror och produkter vi har här i närområdet. Det är också roligt att ta vara på det vi har i skog och mark, dessutom är det gratis. Min tanke är att visa exempel på vad man kan göra när man kombinerar allt det här, säger Barbro Uhlin som lagat till en underbar trerätters måltid som inspiration.

Förrätten är en nässelsoppa som serveras med en liten bit tunnbröd med sikröra – Ångermanlands landskapsfisk – och ett halvt vaktelägg. Till huvudrätt tjälknöl av fransyska, sås på svart trumpetsvamp, rostad mandelpotatis, morot och lök samt en lingonpuck.

– Köttet har fått en fräsch smak efter att ha legat på björkris, berättar Barbro.

Efterrätten består av vaniljglass från Myckelgensjö med ugnsbakad rabarber och havrekakssmulor. Allt är garanterat supergott.

– Vi helsteker också lamm över glödbädd, och så blir det kolbullar.

Dessutom är Västernorrlands Köttklubb på plats, en förening som nu samlar ett femtiotal köttproducenter i länet.

Publicerat