Trafik

Cykelhjälmen en huvudsak

Cyklar plockas fram ur vinteride och det är hög tid att köpa hjälmar för vårens utomhuslek. Men vad ska man som förälder tänka på när man börjar leta hjälm?
Valet av hjälm är barnets ålder. För barn under sju år kallas den variant man ska välja för småbarnshjälm med grönt spänne. Stötdämpningen hos denna typ av hjälmar är lika bra som hos cykelhjälmar. Ibland kan småbarnshjälmarna vara svåra att hitta i den vanliga cykelhandeln, men de finns ofta att köpa i affärer som säljer barnvagnar och andra barnartiklar.

Det finns också en så kallad lekhjälm, som precis som småbarnshjälmen har en utlösningsfunktion i hakbandet. Den största skillnaden mellan de två olika hjälmarna är att lekhjälmen är godkänd med en äldre testmetod. Gemensamt för de båda typerna är att de är lämpliga för aktiviteter så som cykling och pulkaåkning. De ska vara CE-märkta, småbarnshjälmarna ska även vara försedda med EN 1080-märkning. Trehjulingar och sparkcyklar omfattas inte av hjälmtvånget, eftersom de räknas som lekfordon. Naturligtvis är det inget som hindrar att barnet ändå använder hjälm.

När det gäller vilken storlek man väljer kan en tumregel vara att hjälmen sitter så att den inte kan skjutas vare sig fram- eller bakåt och på så sätt riskera att lämna pannan eller bakhuvudet fria. Med andra ord är det ingen idé att köpa en hjälm för barnet att växa i. Snåla heller aldrig genom att köpa hjälm på till exempel loppis, då vet du inte vad hjälmen har varit med om med tidigare användare.

Steg för steg inför köpet

  • Prova hjälmen noga i butik. Den ska sitta tajt utan att vara obekväm.
  • Hakbandet får inte nypa åt eller klämma
  • Se till att hjälmen sitter stadigt när du knäppt den.
  • Hakbandet ska gå att reglera
  • Hjälmen får gärna ha bra ventilation, då är den bekvämare.
Publicerat