Saga S

Från bländande ljus till bäcksvart mörker...

När solen står högst på himlen lockar kanske en mjukglass i hamnen..? Eller varför inte att bege sig in en trång, fuktig och isande kylig grotta där man får tänka utanför fyrkanten för att komma igenom klaustrofobiska passager!?

Naturens under - de finns där hela tiden! Fornlämningar från istid och massiva imponerande klippformationer dominerar större delen av Höga Kusten och andra områden som omger oss i Örnsköldsvik, Västernorrland. För två somras sedan besökte mina föräldrar mig under några sommardagar och vi begav oss upp på Skallberget med fick inse att vår tid var för knapp för att leta oss till och sedan gå genom den kända grottan... Men att ge upp.... Det finns ju inte med i mitt vokabulär!

 Med en naturguides-student som "partner in crime" var det dags att invigningsgå mina nya Hanwag Tatra GTX kängor jag fått genom min medverkan i Fjällrävens fotoexcursion i slutet av mars OCH leta efter zombies i det bäcksvarta mörkret i de djupa skrevorna! :P Några timmars runt-virrande längst bergsväggen och genom ris och snårig skog får jag erkänna att mina shorts-beklädda ben pinades en hel del. Lotta på bråkmakargatan-delux! Men solen sken och liiiite solbränd ska man väl få bli? Väl framme vid grottan laddade vi med lite fika å kaffe. Sen var det vindbyxor och underställ på, pannlampan redo och hjälm för att undvika alltför blodiga veck i pannan... ;)

Så fort vi trädde in i den första medeltrånga gången kände jag hur näsborrarna utvidgades; KYLA och SYRE! Det var en otrolig genomträngande känsla som totalt omslöt oss. Bergväggarna var blöta och tystnaden bröts av ett ihärdigt men uppfriskande droppande av vatten från is som smälte här och var. Häftigt!! Sedan var det ett prov på smidighet vi hade framför oss. Och det kan man ju inte fuska i haha.... Men, jag får erkänna att jag var ganska blöt, smutsig och mossig när jag åter skådade dagens ljus... ;) Men skoj hade vi haft! :)

Vi avslutade dagen med att kolla in döskallarna bland de 600 olika sorterna godis som Candy Corner i Örnen-rondellen hade att erbjuda. Kändes som Kalle och chokladfabriken att gå in i detta färgparadis... men... idag föll jag inte för frestelsen. Solen på balkongen, lite ekologiskt vin och en svängom på O'learys ska förgylla kvällen....

 Hur spenderade du denna solskensdag? ;)

Publicerat