Ekonomi

Budgetförslag för 2013 klart

I dag presenterade ekonomiberedningen i Örnsköldsviks kommun sitt budgetförslag för 2013.
Förslaget innebär bland annat att 60 miljoner kronor satsas på att kompensera för kommande lönekostnadsökningar och att drygt 23 miljoner kronor tillförs kommunens nämnder för olika satsningar. Dessa handlar bland annat om höjd kvalitet på fritidshem och förskola, att möta efterfrågan på förskoleplatser, om föräldrastöd och förebyggande arbete för barn och unga, fortsatt satsning på jobb för unga genom ”Ungas chanser samt utvecklad hemtjänst, vårdkedjor och stöd till anhöriga.
 
Ekonomiberedningen föreslår att kommunalskatten höjs med 35 öre. Höjningen kommer att omprövas till hösten om regeringen i tid lägger en proposition enligt det förslag som skatteutjämningsutredningen har lagt. Effektiviseringar ska göras inom kommunen för 13 miljoner kronor.
 
Budgetförslaget ger ett resultat på +41 miljoner kronor och innehåller en marginal för att finansiera kommunens ökade räntekostnader som kan bli resultatet av att kommunen tillför energibolaget nytt eget kapital.
 
Förslagen i korthet:
Över 60 Mkr till kompensation för kommande lönekostnadsökningar
6 Mkr för indexökningar
7 Mkr till bildningsnämnden för höjd kvalitet i fritidshemmen, fler förskoleplatser och till vuxenutbildning
2,5 Mkr till samhällsbyggnadsnämnden för att täcka vissa investeringskostnader
2 Mkr till humanistiska nämnden för mer föräldrastöd och förebyggande arbete för barn och unga. Dessutom 0,5 Mkr för arbetsmarknadsåtgärder för dem som står längst från arbetsmarknaden.
2 Mkr till jobb för unga i ”Ungas chanser”.
1,5 Mkr till kultur- och fritidsnämnden för att täcka kostnaden för den tidigare beslutade investeringen i ny fotbollshall.
3 Mkr till bildningsnämnden för att täcka kostnaderna för badhusen i Bredbyn och Husum som ska renoveras.
5 Mkr till omsorgsnämnden för att utveckla hemtjänst och vårdkedjor och för att öka stödet till anhöriga.
 
Ekonomiberedningen pekade också på vikten av investering i ungas arbetsmiljöer liksom fortsatt utredning och utveckling av äldres boendemiljöer och man föreslog att kommunen blir medlem i BRIS.
 
Fullmäktige fattar beslut om budgeten den 18 juni.
Publicerat