Samhällsinformation

Vidareutvecklad samverkan för framtidens vård

Vård på rätt nivå och med kvalitet och trygghet för den enskilde, det är några nyckelord när kommun, primärvård och sjukhus presenterar en gemensam idéskiss på hur framtida sjukvård och omsorg kan utvecklas genom gränsöverskridande samverkan.
Fram till 2020 beräknas antalet invånare i Örnsköldsviks kommun som är 70 år eller äldre öka med cirka 1 700 personer. I den ökningen finns gruppen 80 år eller äldre som förväntas bli 300 fler jämfört med idag. Med det väntas ett stigande behov av sjukhusvård och avancerad omsorg.

Cheferna för kommunens välfärdsförvaltning, sjukhuset och primärvården i Örnsköldsvik har presenterat en gemensam idéskiss för vidareutveckling av vårdsamverkan med ett långsiktigt perspektiv. Utgångspunkten har varit en patientfokuserad vård med gemensam bild av vårdprocessen.

– En kommunalisering av hemsjukvården står för dörren. Det ger oss tillfälle att tänka nytt med nya gränser mellan huvudmän, säger välfärdsförvaltningens chef Håkan Olsson. Vården ska komma till patienten istället för tvärtom.

– Genom att undvika onödiga förflyttningar minskar riskerna för patienterna, något som är särskilt betydelsefullt för äldre patienter, menar Monika Johansson, sjukhusdirektör.

Vård närmare hemmet
Den nära vården tillmäts stor betydelse i idéskissen. Man konstaterar även att det finns en stor efterfrågan på såväl hemrehabilitering som hemvård med kontinuitet.
 
Idag finns återhämtningsplatser som en övergång mellan sjukhusvård och vård i hemmet på VIA-enheten vid sjukhuset. I idéskissen föreslås en geografisk spridning som ger tillgång till återhämtningsplatser i Örnsköldsviks tätort, Bredbyn, Husum och Bjästa/Sidensjö. Detta kan göras möjligt genom en mer flexibel användning av de korttidsplatser som kommunen har idag.
 
Korttidsplatser ska även kunna användas för rehabilitering eller palliativ (lindrande) vård ute i kommundelarna. Något som idag är koncentrerat till Lejonbacken i centrala Örnsköldsvik. Korttidsplatserna ska dock inte bokas upp helt utan även fortsättningsvis kunna erbjuda tillfälliga trygghetsplatser och avlastning för anhöriga.

Sammanhållen rehabiliteringskedja
Rehabilitering, som idag hanteras av tre separata organisationer, förs samman till en samordnad organisation med sjukhuset och kommunen som huvudmän. Flödet mellan hemrehabilitering, dagrehabilitering och vårdplatser för rehabilitering blir en sammanhållen och samplanerad kedja.
 
Bredare tillgång till geriatriker
Med allt fler äldre ställs ökade krav på avancerad kompetens oavsett var patienten vårdas. Mot den bakgrunden föreslår man i den gemensamma planen en vidareutveckling av den geriatriska kompetensen (åldrandets sjukdomar). Förutom specialistkompetens och geriatriska platser på sjukhuset behöver det finnas tillgång till geriatriker även utanför sjukhuset, behov som primärvården skulle kunna tillgodose.

– Rätt kompetens oberoende av var patienten vårdas, är den gemensamma grunden. Vår inriktning är att skapa en gränslös organisation i vårdflödet, helst ska patienten inte märka vem som är huvudman, säger Lennart Moberg, primärvården.
 
Sammanhållen process för sammanhållen vård
Huvudprinciperna i vårdsamverkan bygger på att sjukhuset har ansvaret för somatisk och psykiatrisk vård som kräver sjukhusets speciella kompetenser. Primärvården ska svara för läkarinsatser vid ordinärt och särskilt boende och tillhandahålla geriatrisk kompetens utanför sjukhuset. Primärvården ska vidare ansvara för systematiska läkemedelsgenomgångar och prioritera utveckling och stöd vid egenvård. Kommunen ska svara för service, omvårdnad och sjukvård i ordinärt och särskilt boende.
 
De tre parterna vill nu se en vidgad dialog kring den framtida vården där politiker, medarbetare och fackliga organisationer, pensionärs- och handikappråden, brukarorganisationer och medborgare är delaktiga. Även perspektiv från omvärld och forskning vägs in när en långsiktigt sammanhållen vård ska ta form.

– För ett sammanhållet patientfokus där vi tar tillvara resurser och kompetens på bästa sätt behöver vi arbeta med alla delar i en sammanhållen process och den vill vi inleda snarast möjligt, menar Håkan Olsson, Monika Johansson och Lennart Moberg.
Publicerat