Nyheter/Reportage

Banbrytande doktorandarbete

Peter Strunk är med sin avhandling om dissolvingcellulosa Processums första doktorand som disputerat.

Peter Strunk har, som ett resultat av samarbetet mellan Processum, Domsjö Fabriker, AkzoNobel och Umeå universitets företagsforskarskola, disputerat med en avhandling om dissolvingcellulosa. För Processums del är det den första doktoranden som disputerat.

Dissolvingcellulosa  är ingen ny produkt utan har tillverkats av flera svenska bruk. Under en period bedrevs en omfattande forskning om dissolvingcellulosa hos MoDo och andra, men när tillverkningen lades ner i Sverige försvann också motiven för vidare forskning. Nu har läget förändrats då först Domsjö och sedan både Södra och Vida startat produktion.

– Trots att dissolvingcellulosa tillverkats länge, finns många kunskapsluckor att fylla, berättar Peter Strunk. Inte minst för att det idag finns ny analysteknik men också nya metoder att tillverka textilfiber från cellulosa, nya cellulosaderivat och att nya krav ställs på textilprodukterna. Behovet av ny kunskap är därför mycket stort, inte minst för att textil av viskos är en marknad med stark tillväxt globalt.

Avhandlingen behandlar karakterisering av dissolvingcellulosa avseende deras egenskaper och egenskapernas inverkan på viskos- och cellulosaeterproduktion. Den har gett ökad förståelse om hur produktionsprocessen för dissolvingcellulosa påverkar egenskaperna hos den viskos som tillverkas av cellulosan.

– Jag har tillverkat viskos av olika dissolvingcellulosa i den viskospilot som finns hos MoRe Research och använt moderna analysmetoder för att analysera både cellulosa och viskos. I arbetet har jag kunna lokalisera de viktigaste faktorerna som påverkar egenskaperna hos viskos. Ett ytterligare konkret resultat av arbetet är att Processum investerat i en spinnpilot för att, tillsammans med de piloter som finns hos MoRe Research, kunna täcka hela kedjan från ved till färdig tråd i pilotskala, säger Peter Strunk.



Publicerat