Tema: Sociala medier

Multitasking - Sociala medier

Jag har aldrig funderat över multitasking förrän vi tog upp det på svenskan. Multitasking är när man gör flera saker samtidigt, t.ex. tittar på tv och läser en bok eller gör läxan på datorn och samtidigt lyssnar på musik och är inloggad på Facebook.

Det är sånt som gör att vi koncentrerar oss sämre på det vi först höll på med. Jag känner igen mig i det. När vi lyssnade på radioprogrammet ”Är Facebook livsfarligt?” (Vetskapsradion, P1, 2009-10-30) så tänkte jag att jag faktiskt gör flera saker samtidigt.

När jag gör läxa så brukar jag lyssna på musik samtidigt, vilket aldrig har stört mig, eller så sitter jag framför tv:n. Om jag sitter vid datorn och göra läxa så hamnar jag alltid på Facebook, Youtube och massa andra sidor och jag har märkt att när jag t.ex. sitter inne på Facebook så koncentrerar jag mig mer på det än läxan. Sen så kan jag även tappa tråden om jag skriver en text, jag får inte samma flyt som jag hade innan jag var inne på Facebook.

  På lektioner händer det också att jag fokuserar mindre på det vi gör t.ex. om vi har genomgångar och jag blir uttråkad så håller jag på med min smartphone, där jag loggar in på Facebook och kikar runt, men när jag fokuserar på mobilen så fokuserar jag mindre på genomgången och hör då inte allt som har sagts.  På senare tid har jag börjat fundera över att det gör mig okoncentrerad. Så jag försöker att låta bli mobilen på lektioner och tar med mig skoldatorn just de dagar vi behöver dem så jag slipper multitasking och det har hjälpt mig, jag koncentrerar mig bättre på lektionerna nu, visst kan det hända att mobilen dyker upp i någon genomgång men jag håller inte på med den och multitasking lika mycket.

I Radioprogrammet så säger Dr David Meyer att vi lever i en kris och att läget är enormt allvarligt. Han menar att multitasking förstör för oss, vårat IQ blir sämre, närminnet förstörs och vår fokusering blir mycket sämre. Vi får inga fler genier och tänkare som Einstein i framtiden eftersom det finns så mycket annat att tänka på. Förr i tiden så fanns det inga datorer, mobiler som man fokuserade mer på, de höll inte på med multitasking eftersom det är relativt nytt. Dr Meyer säger att vår generation är en testgeneration eftersom Multitasking nyligen har blivit aktuellt. För när folk har tråkigt så sms:ar eller ringer de eller så gör dom något annat på ena mobilen eller datorn och det tycker jag är dåligt, det är som om folk inte kan ha tråkigt längre, man måste alltid hålla på med något och i dagens läge finns det så mycket man kan göra på mobilerna så när man har tråkigt så håller man på med den.

Om vi fortsätter och hålla på med multitasking som vi gör nu så kommer vi aldrig har tråkigt, vi måste alltid göra något, vi komma ha mycket sämre IQ, närminne och dålig koncentrationsförmåga än vad vi hade förut. 

Publicerat