Nyheter/Reportage

Gummisolfångare från Örnsköldsvik

Licoll AB har utvecklat en solfångare från EcoRub´s gummi. Lars Anders Bergkvist från Överhörnäs utanför Örnsköldsvik är upphovsmannen. Idén är att ersätta tankpannor i betong eller tegel med glaspannor.
Under dessa placeras en svart absorbator av gummi som kyls ned och värmen samlas upp i en ackumulatortank, men där placeras också en solcell. Solcellen kyls ned av solfångaren och på så sätt ökas uttaget av ström från solcellen. Man producerar med andra ord såväl el som värme från samma anläggning.

Fördelen med att ha solcell och solfångare under glaspannor är att de är skyddade för väder och vind och påverkar inte utseendet på taket. På så sätt förlängs också livslängden på anläggningen. Han har också gjort en elektronisk styrning så att när solstrålningen är för svag för att producera laddström går strömmen till uppvärmning av vatten.

Fördelen med att använda gummiplattor är förutom att de är svarta och har bra upptagningsförmåga är att dessa buffrar värme och ger en jämnare produktion.

Utvecklingsarbetet tillsammans med EcoRub påbörjades våren 2011 och den första leveransen skedde i slutet av det året. Nu finns en testanläggning i drift och mätdata samlas in. Två och en halv miljon har hittills lagts ned i projektet av Licoll AB. En erfarenhet man fick föregående vinter var att anläggningen kan användas för att kyla ned taket och återvinna värmeförluster från byggnaden, men också kontrollera snösmältningen på taket.

– Intresset för mitt system är mycket stort. Jag har lagt mig vinn om att det ska vara enkelt att installera och underhålla och att en normalt händig person, med hjälp av en rörmockare vid installationen, ska kunna sköta den. Anläggningen har en övervakningspanel med felsökningsutrustning. Kunden ska få en totallösning och ett pris inklusive allt. Inga överraskningar för kunden! Jag har gjort en prognos på 10 – 20 tusen kvadratmeter per år och tror på en större leverans i höst till ett nytt ekoboende i västra Sverige, säger en optimistisk entreprenör Lars Bergkvist.
Publicerat