Nyheter/Reportage

Riksdagens Näringsutskott besökte Domsjö

Den Norrländska basindustrins konkurrenskraft var tema när Näringsutskottet informerade sig om Domsjö Fabriker, Processum och Framtidens Bioraffinaderi.

Länsstyrelsen Västernorrland har arrangerat en tvådagars turné för Riksdagens Näringsutskott med besök i Örnsköldsvik och Sundsvall. Temat för besöket är den Norrländska basindustrins konkurrenskraft och utskottet besökte på måndagseftermiddagen Domsjö Fabriker och fick samtidigt information om Processum och Framtidens Bioraffinaderi.

– Vi är glada över att få visa bioraffinaderiet Domsjö Fabriker och berätta om hur vi framgångsrikt har ställt om en hotad sulfitmassafabrik till att bli ett världsledande modernt bioraffinaderi, säger Lars Winter, vd Domsjö Fabriker. Vår verksamhet är en del av den gröna omställning till ett hållbarare samhälle som pågår och det är därför bra att få visa Näringsutskottet detta. 

Clas Engström, vd Processum, håller med om att besöket var viktigt:

– Det betyder mycket att få berätta om den omfattande verksamhet, inte minst

alla projekt som pågår inom vårt tillväxtinitiativ Framtidens Bioraffinaderi, för
riksdagsledamöterna i Näringsutskottet säger Engström och fortsätter:

– Från Sundsvall i söder till Luleå i norr finns ett antal företag och akademier som via samarbete inom FoU-området arbetar för att bioraffinaderiprocesser ska utvecklas till kommersiella verksamheter med gröna produkter. Långsiktigheten i de politiska spelreglerna är viktiga på vårt område, så besöket är både välkommet och viktigt för oss.

Hans Wiklund, kommunikationschef vid Länsstyrelsen Västernorrland som står som arrangör för besöket, var också mycket nöjd med dagen:

– Det är viktigt att Näringsutskottet då och då kommer ut i landet. Vi har tagit initiativ till besöket för att visa upp exempel på framgångsrika och internationellt betydelsefulla verksamheter i länet, och därigenom skapa en förståelse för hur politiska beslut kan förbättra näringslivsklimatet.


Publicerat