Samhällsinformation

Kommunstyrelsen

Här finns kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni.
Simhallarna i Husum och Bredbyn renoveras
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska säga ja till att investeringsmedel motsvarande cirka 27 miljoner kronor får användas för ombyggnad och renovering av simhallarna i Husum och Bredbyn. Bildningsnämnden ska då kompenseras för ökade kapitalkostnader.
 
Deltar i kvalitetsprojekt
Örnsköldsviks kommun kommer att delta i projektet "Kommunens Kvalitet i Korthet" som SKL, Sveriges kommuner och landsting, driver. Projektet syftar till att stärka kvalitetsfrågorna i kommunerna och över 160 kommuner har tillsammans utvecklat en samling resultatmått. Örnsköldsviks kommun kommer nu att kunna ta del av dessa och det fortsatta arbetet för att utveckla den kommunala verksamheten.
 
Blir medlem i fredsnätverk
Örnsköldsviks kommun ska bli medlem i nätverket Mayors for Peace, föreslår kommunstyrelsen. 2011 var 5 003 städer i 151 länder och regioner medlemmar i nätverket som bildades 1982 av borgmästarna i Hiroshima och Nagasaki för att engagera lokala ledare över hela jorden mot kärnvapen.
 
Inget bidrag till NTF
Kommunen bör inte ta över det nationella ansvaret för förebyggande trafiksäkerhetsarbete, menar kommunstyrelsen och avslår NTF:s ansökan om stöd till verksamheten.
 
Gamla ritningar och kartor får gallras
VA-kartor och ritningar som tidigare tillhört nämnden för teknik och service får gallras efter att ett digitaliseringsarbete har gjorts av MIVA.
 
Tillfredsställande system
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår Jarl Strömbäcks (SPI) förslag om att all rörelsepåverkande information från bolagen, exemplifierad av ekonomiska eller andra rapporter av vikt, delges fullmäktiges medlemmar direkt och utan fördröjning. Kommunstyrelsen anser att de kanaler som idag finns har, tillsammans med de förbättringar som tidigare föreslagits, en bra balans när det gäller informationsmängd, arbetsinsats och resurser.
 
Oberoende granskning av affärer i energibolaget
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige säger ja till Jarl Strömbäcks (SPI) förslag om att en oberoende granskning ska göras av Övik Energis affärer med fokus på relationerna till Domsjökombinatet och Sekab. När det gäller hans förslag om att pröva frågan om brottsligt förfarande och bestickning eller trolöshet mot huvudman föreslår kommunstyrelsen avslag.
 
Kultur och fritid för unga i fokus i förstudie
En förstudie om hur andra kommuner har arbetat för att göra det möjligt för barn och unga att ta del av kultur- och fritidsaktiviteter oberoende av deras ekonomiska situation, ska genomföras, föreslår kommunstyrelsen. Bakom motionen står Soledad Henriquez från kristdemokraterna.
 
Inget nattöppet i Nolaskolans sporthall
Efter att kultur- och fritidsnämnden har kompletterat ett tidigare svar på en motion om nattöppet i Nolaskolans sporthall, föreslår kommunstyrelsen att  fullmäktige ska se frågan som utredd och besvarad. För att kunna starta ett projekt menar kultur- och fritidsnämnden att ett större gensvar från idrottsföreningarna hade krävts.
 
Budget 2013 till fullmäktige
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige säger ja till den budget för 2013 som presenterades förra veckan. Förslaget innebär bland annat att 60 miljoner kronor satsas på att kompensera för kommande lönekostnadsökningar och att drygt 23 miljoner kronor tillförs kommunens nämnder för olika satsningar. Dessa handlar bland annat om höjd kvalitet på fritidshem och förskola, att möta efterfrågan på förskoleplatser, om föräldrastöd och förebyggande arbete för barn och unga, fortsatt satsning på jobb för unga genom "Ungas chanser samt utvecklad hemtjänst, vårdkedjor och stöd till anhöriga.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunalskatten höjs med 35 öre. Höjningen kommer att omprövas till hösten om regeringen i tid lägger en proposition enligt det förslag som skatteutjämningsutredningen har lagt. Effektiviseringar ska göras inom kommunen för 13 miljoner kronor.

Budgetförslaget ger ett resultat på +41 miljoner kronor och innehåller en marginal för att finansiera kommunens ökade räntekostnader som kan bli resultatet av att kommunen tillför energibolaget nytt eget kapital.
Publicerat