Tema: Privatekonomi

Bil, dyrare än man tror

Du som tagit körkortet kanske har som dröm att köpa bil. Har du någonsin funderat på att köpa en bil där du måste ta ett lån? Om du inte vet vad en bil egentligen kostar bör du ta lärdom av dessa ord.

Om du köper en bil från ett bilföretag kan du antingen låna pengar från en bank eller hos företaget. När du tar ett billån får du bara låna 80 % av bilens kostnad, så du måste helt enkelt gå in med en kontantinsats eller ett inbyte. Många väljer att byta in sin bil, men för dig som inte har någon måste du betala 20 % av bilens kostnad först.

 Vem ska du låna pengar av? Oftast kommer banken med bättre ränta, men om du lägger upp en kortare amorteringstid kan även företaget ge dig bra ränta. Så det gäller att du gör en ordentlig uträkning.

Om du nyss tagit körkortet kanske inte du är så gammal att du har ett bra jobb med stadig inkomst. Då bör du lägga upp en längre amorteringstid, så en bra idé är att gå till banken. Vilken typ av bank spelar ingen större roll. Vid lån måste du utöver bilens kostnad även betala ränta för att du ska få låna, samt aviavgift för att de skickar ut ett inbetalningskort, och även en uppläggningsavgift för att de skapar lånet.

 När du köpt din bil måste du tänka på att det kostar att köra och underhålla bilen. Du måste betala skatt på bilen du köpt, betala försäkringar för att den ska gå lagligt i trafik och för att du ska kunna få ersättning vid skador. Driftkostnaderna är ännu en stor avgift. En svensk medborgare kör idag runt ett tusen mil per år. Bensinkostnaderna och oljekostnaderna blir då väldigt höga. Du måste även gynna din motor och låta den gå igenom service. Som bilägare får du också räkna med reparationer av skador.

 Om du räknar ihop alla dessa utgifter ser du att en bil är otroligt dyr att äga. Gör ditt första köp till ett smart köp! Tänk efter före.

Publicerat