Utställning

Ö-viks nyaste galleri

Skulptören Laila Koukkari är först ut när Gracilis idag håller vernissage i stans färskaste utställningslokal.

Glas, plåt, lättbetong med mera. Laila Koukkari, född i Kiruna och numera bosatt i Obbola, visar upp många stilar och uttryckssätt när hon som första konstnär intar utställningsrummet hos Gracilis på Lasarettsgatan 4.

– Skapandet har blivit en del av mitt liv och drivkraften är att prova olika material och sätt att uttrycka mig, säger Laila som experimenterar mycket i glas och plåt, gärna i kombination.

– Jag älskar rost, säger hon och visar en glasskulptur med rostiga plåtfigurer instängda i glaset.

För två år sedan gick hon ut Sunderby konstskola i Luleå och nu driver hon egna Ateljé Blå Skugga i Brån, en liten bit utanför Vännäsby i Västerbotten. Det är också där hon skapar, i ett gammalt missionshus byggt 1916.

– Mycket handlar om nyfikenheten för materialet. Jag vill även jobba med rörelse, i både två- och tredimensionella arbeten.

På utställningen visar hon också skulpturer i lättbetong, som hon hugger ut med stämjärn.

– Det känns väldigt kul att få vara här först, nu när Helén öppnar sitt galleri.

Helén, med efternamnet Vavik, är massageterapeut och ägare till Gracilis som nu får ytterligare ett ben att stå på. Förutom spa, massage, ansiktsbehandlingar och egna kurser i Vedic Art-måleri är hon nu även gallerist.

– Jag kände att jag skulle vilja ha den här lokalen som ett galleri. Lailas konst berör mig och det var självklart att hon skulle vara först, säger Helén och avslöjar att hon har fler tänkbara utställare i huvudet.

Vi får vänta och se vad Örnsköldsviks nyaste konstlokal har att erbjuda. Utställningen med Laila Koukkari har alltså vernissage idag, lördag, 11-15 och visas därefter fram till och med 4 augusti.

Publicerat