Utställning

Snideri och måleri i skön balans

Anundsjöpigans skapare i retrospektiv utställning på Ödbergska Gården hela sommaren.

Lördag 7 juli är det vernissage för sommarens utställning på Ödbergska Gården i centrala Örnsköldsvik och den här gången är det träsnidaren och målaren Bengt Sandin som träder fram ur skuggan.

Trots en riklig produktion har Bengt aldrig haft något intresse av att visa upp sin konst för allmänheten, först efter intensiv övertalning lyckades Anundsjö konstrunda få honom att ställa ut 2010 - vilket också upprepades under årets konstrunda. Anledningen till att han inte velat ställa ut är att han helt enkelt inte tyckt sig vara tillräckligt skicklig. Alla som besöker Ödbergska Gården i sommar lär vara av en annan uppfattning.

Bengt Sandin föddes 1929 i Happsta, Själevad som nummer tre av sex syskon. Han började redan som barn snida i trä och rita flitigt. Syskonen minns att när familjen fick besök så var Bengt snabb att i hemlighet vända upp baksidan av vaxduken på bordet och skissa av gästerna.

Han utbildade sig till lärare och tjänstgjorde de första åren vid skolan i Sörflärke, därefter undervisade han i Bredbyn. Snideri och måleri var hans stora intressen, men även fjällvärden med stugan i Bielitte och flugfiske - som inspirerade honom till många härliga motiv.

1969 vann Bengt tillsammans med hustrun Vivi-Anne en souvenirtävling i Anundsjö med sin "Lillpiga" - Anundsjöpigan.

Utställningen på Ödbergska Gården pågår hela juli och augusti.

 

Publicerat