Musik

Skön sommarjazz på Dekarsön

Mer än fullsatt när Perdido bjöd på Peter Nordwall, Jennie Lindh, Jonas Öberg trio samt stipendiaten Johannes Arvidsson, mycket lovande basist från Skorped.

Jazzklubben Perdidos satsning på sommarjazz i logkyrkan på Dekarsön i samarbete med Svenska kyrkan är inget annat än en succé. För femte gången arrangerades denna jazzkväll och precis som tidigare blev logkyrkan fylld till sista plats. Flera gäster fick finna sig i att sitta utanför kyrkan och njuta av musiken.

Gäst denna gång var saxofonisten Peter Nordwall, bosatt i Vasa i Finland men uppvuxen i Själevad. Peter var en ny bekantskap för många i publiken och han visade med eftertryck vilken rasande skicklig saxofonist han är. 

Han blandade standards, som "There will never be another you", "Nature boy" och Charlie Chaplins "Smile" med egna kompositioner som Thelonius Monk-inspirerade "Monkey business" och folkmusikklingande "Sommarlängtan". Men också överraskningar i form av ledmotivet till tv-serien Hulken.

Ö-viks egen sångfågel Jennie Lindh fick också stort utrymme och svarade bland annat för riktigt imponerande scat song till avslutande "Tuxedo Junction".

Peter och Jennie backades upp av suveräna Jonas Öberg Trio med Tobias Helén på bas, Martin Eklöf trummor och kapellmästaren själv på piano. Gång på gång visar dessa ö-viksmusiker att de är en av landets allra främsta kompgrupper.

Under kvällen delade Perdido Jazz & Blues också ut sitt årliga stipendium som gick till basisten Johannes Arvidsson från Skorped, som även visade upp sitt kunnande på elbasen i två låtar där han imponerade stort i Nisse Landgrens "Simple Life".

Johannes hade tidigare i år förmånen att under två dagar spela tillsammans med världstrombonisten Nisse Landgren i samband med Kulturskolecentrums stora kulturfestival.

- Det var grymt kul att få spela med en sån stjärna. Och det var väldigt kul att få spela här i kväll, jag hade ingen aning om att det skulle vara så mycket folk, säger Johannes som avslutat sina studier på Nolaskolan och nu väntar på att få börja på Betels Folkhögskola i Stockholm.

- Jag tar ett år i första hand och förhoppningsvis är jag inte less på musiken efter det så att jag kanske kan söka in på någon högskola. Det ska bli skönt att ta ett år och bara spela så mycket som möjligt för att se hur det känns.

På Nolaskolan har Johannes haft både Martin Eklöf och Jennie Lindh som lärare men det var första gången han fick chansen att spela tillsammans med Jonas Öberg Trio.

För övrigt kunde vi konstatera att kvällens samtliga musiker, förutom Johannes, har studerat på Musikhögskolan i Piteå. Kanske hamnar även Johannes där i framtiden, han har åtminstone flera gånger bevisat att han har talang så det räcker - inte minst när han spelat tillsammans med länets ungdomsstorband LUST.

Till sist ett par reflektioner. Hur svårt kan det vara att ha sina mobiltelefoner avstängda eller på ljudlös ringsignal under en konsert? Och varför har folk så bråttom hem? Det fanns extranummer på lut men man valde att avsluta eftersom många redan  var på väg ut.

Publicerat