Saga S

Balesudden.... Med eller utan badkläder!

I min önskan att göra Övik med omnejd mindre outforskat tog jag mig idag an Balesudden! Ca en mil utanför staden finns väl uppmärkta stigar att vandra upp på istidsformade bergsmassiv, förbi klapperstensfält och skogsbrända karga "mini-Mordors".

Solen stod mitt på himlen då jag äntligen fått ihop yoga-timmen och grönsaks- och fruktshaken som numera karakteriserar min morgonrutin. Ledig dag som skulle fångas ute i Höga Kustens naturreservat lite söder som staden. Balesudden och Balestjärn - några kilometers vandring i kuperad terräng - från lummig tallskog genom stenbeströdda partier och små naturliga bäckar med små träbroar över. Här och var hade båtar lagt till vid de smala men långgrunda sandstränderna fyllda av drivved och annat skoj.

Ca en och en halv timmes lätt promenad från Sandlågan tog mig och min naturguidande följeslagare upp på det högsta krönet på Balesudden, nyss passerande Balestjärn som påminde mig om "Mirror lakes" i Nya Zeeland. Otroligt klart vatten men stim av grodyngel och en och annan abborre som gled runt mellan stenarna och trästumpar som i ett konstgjort jätteakvarium. 

Magiskt!

På Balesudden kommer man ca 250m över havet och branterna stupade ner med svindlande effekt för mig. Det är svårt att få med den känslan på bild, men friheten och den stilla lyckan jag känner när jag befinner mig högt upp (med dessutom vacker utsikt!!) kapslas lite in i den bild jag bifogat i högerhörnet på dagens visningsbild. Det som ni ser centrerat i bild.... ja, det är ju självklart en badsugen klätterapa som glömde ta med badkläder!!

Men inte är jag sämre and att erkänna mina brister och ta tag i det jag vill göra! Plumsa i - och från världens coolaste träd med semi-naturlig stege byggd med träbitar fastspikade på stammen!! En lian med ett däck fanns under, för andra kreativa sätt att slänga sig ut i det klara vattenparadiset. Säkert 20 grader i vattnet menade ett badande par som vi passerade några hundra meter innan detta äventyrsbad-träd!

En underbar heldag i promenad och utsiktens tecken alltså! Absolut rekommenderad ett besök! :)

Men besöket i denna John Bauer-skog fick mig att vilja återvända till loppisen nere i hamnen jag som hastigast besökt dagen innan.... Men tavlan med den blonda pojken med lockarna, som blåste i vallhornet, var dessvärre redan såld. Jag får leta efter nya sagor antar jag. Fler äventyr... och andra vackra platser för mitt badande a la prinsessan Tuvstarr!

Glad solig sommar på er!! Och kom gärna på roliga förslag som jag skulle kunna hitta på/platser att besöka!! :)

Publicerat