Du är här

2012-07-23 - Örnsköldsvik
  • Foto: Leila Sultan
  • Andreas på Friidrotts-VM för några veckor sedan. Foto: Privat

OS nästa för Andreas

För tio år sedan tog han studenten från Parkskolans mediaprogram. Nu är Andreas Persson, numera bosatt i Stockholm, på väg till OS i London för att på närmaste håll filma storheter som Usain Bolt.

Efter studenten jobbade Andreas med att filma för intern-TV:n  på Solängets Travbana, ett jobb han fick med hjälp av en lärare han haft på Parkskolan. Och om gymnasietiden talar han varmt.

- Mycket har jag ju lärt mig med tiden, men jag hade verkligen jättebra lärare på Parkskolan. Jag lärde mig så mycket av dem.

Andreas är frilansande fotograf, en bransch inom vilken kontakter är avgörande. Efter att ha filmat otaliga travlopp fick han kontakt med ett produktionsbolag i Umeå, som producerar hockey. Därifrån har det växt, för att landa även i Stockholm, där Andreas fick kontakt med SVT. 

- Det är ett företag som heter OBS (Olympic Broadcasting Services, reds. anm.) som ansvarar för hela distributionen av OS. De har hyrt in SVT för att producera längd- och höjdhopp, berättar Andreas.

- Jag har ett fanastiskt yrke i och med hur mycket jag få se och uppleva, på mycket närmare håll än andra kanske får. Men visst är det mycket slit bakom kameran. Inför OS har folk varit på plats en hel månad innan för att dra alla kablar, till exempel. Och bara på längdhopp är det ett 30-tal personer som filmar. 

Andreas berättar om att det ändå inte är det mest extrema – ett TV-team från Kanada ska testa att sända i 3D. Detta kan låta som science fiction för de flesta, men Andreas tillägger insiktsfullt att man för 8 år sedan för första gången testade att sända i HD, vilket nu har blivit standard. Ingenting är omöjligt, med andra ord. 

På frågan om hur det hela känns, svarar Andreas:

- Det känns oerhört kul och ärofyllt att bli utvald, att få vara med. Jag kommer få stå på innerplan, så som man bara sett på TV förut.

Han berättar om hur han filmade när Modo vann SM-guld i Linköping, hur han stod där mellan bänkarna, så nära att han kunde känna svetten från spelarna och höra deras småprat.

Utöver att filma sportevenemang som hockey-VM – och EM i friidrott i Helsingfors för några veckor sedan vill Andreas även ägna sig åt att filma nöjesevenemang.

- Mitt senaste jobb var faktiskt på Victoriadagen, på Öland. Det är en rolig variation i mitt yrke; dels är det variation inom sporten – ena dagen hockey, andra dagen fotboll eller simning – men så får jag också stå på en scen och filma en orkester på kronprinsessans födelsedag. 

Angående Andreas planer efter OS nämner han att nästa OS, fyra år bort, är i Rio. Vilket nog inte vore helt fel.

- Det återstår att se hur OBS fördelar uppgifterna, men det är väl en förhoppningar jag har.

Som avslutande ord vänder sig Andreas till andra med samma ambitioner:

- Man ska inte förvänta sig att få det största jobbet direkt. Man får knega på ordentligt i kulisserna först. Det lönar sig att göra ett bra jobb.

Det sistnämnda verkar Andreas Persson själv vara ett levande bevis på.

Dela med dig av denna artikel på: