Samhällsinformation

Stöd för unga

Ökat anslag och förebyggande ska möta ökat behov av stöd för unga.

Antalet unga som behöver plats i hem för vård och boende (HVB-hem) har ökat och därmed också kostnaden för dessa placeringar.

En prognos visar att humanistiska nämnden kan komma att överskrida budget med 14,5 miljoner kronor i år. För att kunna ge de unga det stöd de behöver och samtidigt klara en budget i balans begär humanistiska nämnden ett tilläggsanslag motsvarande 6,5 miljoner kronor. Resterande 8 miljoner kronor räknar nämnden med att kunna spara inom verksamheten.

Arbetet med att utveckla stöd och samverkan för att minska antal och behov av placeringar i HVB-hem ska intensifieras. Förutom att fler kommunala verksamheter involveras i stöd och förebyggande ses också ett utökat samarbete med föreningsliv och övriga civilsamhället som angeläget för att skapa fler goda ungdomsmiljöer.

Utöver detta räknar humanistiska nämnden med att det även krävs åtgärder på andra områden för att nå en budget i balans. Bland annat nämns minskade kostnader för lokaler och en generell återhållsamhet inom alla områden där kostnaderna går att påverka.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beviljar humanistiska nämnden 6,5 miljoner kronor i utökat anslag för innevarande år.

Publicerat