Samhällsinformation

Information från kommunstyrelsen

Här kan du läsa beslut i korthet från kommunstyrelsens sammanträde tisdag 7 augusti.

Nytt regelverk med ökat stöd för intern kontroll

Kommunens nuvarande reglemente för internkontroll har tillämpats från 2000. ”Internkontrollreglementet” ersätts nu med ett nytt och vidareutvecklat ”Reglemente för intern styrning och kontroll”. Det nya reglementet, som även innehåller tillämpningsanvisningar och exempelsamlingar, ska förtydliga regelverket och underlätta nämndernas arbete med intern uppföljning och kontroll.

Stöd för unga

Ökat anslag och förebyggande ska möta ökat behov av stöd för unga. Antalet unga som behöver plats i hem för vård och boende (HVB-hem) har ökat och därmed också kostnaden för dessa placeringar.

En prognos visar att humanistiska nämnden kan komma att överskrida budget med 14,5 miljoner kronor i år. För att kunna ge de unga det stöd de behöver och samtidigt klara en budget i balans begär humanistiska nämnden ett tilläggsanslag motsvarande 6,5 miljoner kronor. Resterande 8 miljoner kronor räknar nämnden med att kunna spara inom verksamheten.

Arbetet med att utveckla stöd och samverkan för att minska antal och behov av placeringar i HVB-hem ska intensifieras. Förutom att fler kommunala verksamheter involveras i stöd och förebyggande ses också ett utökat samarbete med föreningsliv och övriga civilsamhället som angeläget för att skapa fler goda ungdomsmiljöer.

Utöver detta räknar humanistiska nämnden med att det även krävs åtgärder på andra områden för att nå en budget i balans. Bland annat nämns minskade kostnader för lokaler och en generell återhållsamhet inom alla områden där kostnaderna går att påverka. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beviljar humanistiska nämnden 6,5 miljoner kronor i utökat anslag för innevarande år.

Samma värdegrund för alla

I oktober 2011 beslutade omsorgsnämnden och humanistiska nämnden att arbeta fram en skiss på en värdighetsgaranti som var tänkt att gälla alla som behöver stöd enligt Socialtjänstlagen och/eller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Projektet var tänkt att finansieras genom det statsbidrag som Socialstyrelsen kan ge till kommuner som utarbetar värdighetsgarantier inom äldreomsorgen.

Då Örnsköldsviks kommun utvidgat målgruppen beviljade inte Socialstyrelsen bidrag till projektet. Kommunstyrelsen föreslår i stället att Örnsköldsviks kommun går vidare inom den egna verksamheten och genom kompetensutveckling och systematiskt kvalitetsarbete utvecklar mötet mellan brukare och medarbetare så att det svarar både mot den nationella värdegrunden för äldreomsorg och humanistiska respektive omsorgsnämndens visioner för sina ansvarsområden. På så sätt ska alla medborgare, oavsett ålder, ha lika villkor i vård, omsorg och andra stödformer.

Avslag för gasolkök

Kall måltid acceptabelt vid kortvariga strömavbrott. Mats Hedell (V) föreslår i en motion att kommunens hemtjänstgrupper ska utrustas med gasol- eller triangiakök för att kunna servera varm mat även vid tillfällen när det är strömavbrott.

Att på detta sätt säkerställa att drygt 1 100 brukare får varm mat när ström saknas skulle innebära säkerhetsmässiga risker då brandfarlig vara ska hanteras. Det blir också svårt att uppfylla hygieniska krav. Insatserna skulle dessutom ta betydligt längre tid och kräva extra personal- och utbildningsinsatser. Mot bakgrund av detta och att välfärdsförvaltningen har rutiner för åtgärder vid längre strömavbrott, föreslår kommunstyrelsen avslag på motionen.

Kemikalier i barns vardag

Ökad uppmärksamhet på skadliga kemikalier i förskola och skola. Jakob Norstedt-Moberg och Ann Christin Schipper (båda MP) har lämnat in en motion om kemikalier i barns vardag. De vill se en ökad kunskap om skadliga kemikalier och att plaster som innehåller hormonstörande ämnen inventeras och ersätts.

Bland annat kan det handla om tallrikar och andra redskap som används inom förskola och skola. Även användningen av konservburkar bör ses över. Generellt ska försiktighetsprincipen råda när det gäller kemikalier i barns vardag, menar förslagsställarna.

Kommunstyrelsen uppdrar till bildningsnämnden, som redan idag följer de riktlinjer som ges av myndigheterna på hälso- och kemikalieområdet, att ställa krav på kemikalieinnehållet vid inköp av produkter för de yngsta. Samhällsbyggnadsnämnden uppmanas också att bidra genom att informera om risker med olika kemikalier i miljöer för små barn. Motionens intentioner anses därmed tillgodosedda.

Ingen Thailandsstrand i Ö-vik

I ett medborgarförslag föreslår Thim Mikaelsson att en Thailandsstrand anläggs i Örnsköldsvik. Stranden som föreslås placeras vid gamla busstationen skulle vara en inomhusstrand med vågor och artificiellt solljus. Vinsterna skulle vara att en sådan anläggning kan motverka vinterdepression.

Kommunstyrelsen yrkar avslag på medborgarförslaget. I Örnsköldsvik finns redan privata aktörer som erbjuder ljusterapi och det kan inte anses som en kommunal angelägenhet att etablera ytterligare verksamhet på marknaden.

Förbättrad ekonomisk prognos för 2012

När kommunfullmäktige i juni 2011 antog budget för 2012 beräknades det ekonomiska resultatet för 2012 till +27 miljoner kronor.

En ny prognos vid senaste halvårsskiftet pekar på ett positivt årsresultat på +82 miljoner kronor. Den betydande förändringen jämfört med föregående prognos beror främst på att AFA försäkringar återbetalat premier för åren 2007 och 2008 motsvarande 57 miljoner kronor.

Nämndernas samlade prognoser för helåret pekar på en försämring med -3 miljoner kronor jämfört med tidigare prognos och där utgör humanistiska nämndens kostnader för hem för vård och boende en betydande andel.


 

Kompletta handlingar kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00. Protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt nämnderna finns på www.ornskoldsvik.se/kommunochpolitik/motenhandlingarochprotokoll.

Publicerat