Samhällsinformation

Skorna blir kassaskåp på stranden

Sex av tio svenskar tar med sig värdesaker till badplatsen. Det är populärt att gömma sina värdesaker i skorna, men tyvärr är det svårt att skydda sig mot badtjuvar. Plånboken är det mest eftertraktade stöldbytet på badplatserna.

Förra året skedde 1 215 stölder vid strandbad och campingplatser i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Ändå tar många med sig värdesaker som plånbok, mobiltelefon och smycken till badplatsen.

– Badplatsen förvandlas lätt till en brottsplats. Det är svårt att hålla uppsikt över sina värdesaker och tjuven kan smälta in bland alla människor. Jag uppmanar alla att fundera på om de verkligen behöver ta med plånbok och dyr elektronik som mobiltelefoner och surfplattor till stranden, säger Håkan Franzén, specialist på hemförsäkringar på Trygg-Hansa.

I en undersökning gjord av försäkringsbolaget svarar 48 procent att de skyddar sina ägodelar på stranden genom att be en kompis eller en familjemedlem att vakta dem, 25 procent gömmer värdesaker i skorna och två procent gräver ner värdesakerna i sanden. 11 procent gör ingenting utan chansar på att ingen stjäl deras ägodelar.

– Blir du av med din nyckel och mobiltelefon kan tjuven lista ut var du bor och du kan då råka ut för ett inbrott. För att undvika obehagliga överraskningar är det bäst att be någon du känner ha uppsikt över dina värdesaker. Ett bra råd är att turas om att bada.

De vanligaste stöldföremålen är plånbok, mobiltelefon och kläder.

 

Så skyddar svenskarna sina ägodelar på badplatsen, %

Lämnar värdesaker till kompis/familjemedlem: 48

Gömmer värdesaker i skorna: 25

Ber grannen vakta värdesakerna: 16

Tar med värdesakerna i plastpåse på simturen: 4

Gräver ner värdesakerna i sanden: 2

 

Så skyddar du dina värdesaker på badplatsen

Lämna värdesaker hemma om möjligt

Be en kompis vakta dina ägodelar

Låt inte värdesaker ligga framme synliga

Turas om att bada så att någon alltid vaktar era saker

Publicerat