Du är här

2012-08-15 - Saga S
Foto: Saga Sundberg

Yoga i kängor, keps när foten passerar tröskeln ut och efternamn…

När man svettas så det kliar på smalben, när det svarta i ögats hörn är CLP-olja eller döda knott… eller då man vaknar i ett rum fyllt av orangea lakan och tretton killar i 20-25års åldern… Ja, då vet man att man hittat tillbaka till grönkläderna!

Under tre dagar har jag och tretton andra ”försökskaniner” inlett den första KFÖ:n (Krigsförbandsövning såvitt jag är informerad) hittills initierad. Stridsvagnssoldater från fjärran delar av landet, som utbildats under olika år har rekyterats för att i mini-format återgå i krigsberedskap med vår ”kära” leopard 122.

Säga vad man vill om bestämmelser som gör att man får svettas i dubbla strumpor, kängor, uppzippad jacka och kepstvång direkt man lämnar ”inomhus”… men säkerhet och rutiner är en trygghet och gemenskapsbildande på hög nivå. Man vet vad som ska prioriteras och vad som ska göras när och hur. Och alla är vi lika drabbade av ovissheten om vad som händer från dag till dag, timme till timme… och nästa gång man får MAT!!

Igår morse inleddes med väldigt intressant form av yoga. Eller ja, jag tror militärer inte erkänner yoga som en ”cool uppmjukande träning” så morgonfysen i korridoren (tidigare benämnd BRAK – förkortning för Bröst, Rygg, Axlar och Knän om jag inte minns fel) jämfördes med hur man imiterat statisk träning och rörelser med en skivstång på ett gym. Jag skulle kallat det solhälsning med klumpig outfit haha. Men spännande var det att se skillnaden som skett från min värnplikt 2006-2007 då det var ”UPP”….”NEEEER”…. ”UPP”…. Osv. som gällde i avseende armhävningar, knäböj och situps. Nu är det även smidighet som prioriteras hos soldater, vilket jag självklart anser vara: KUNG!

Angående övrig utbildning hittills kan jag väl förtälja att jag drillats i AK5-Ceasar som den kallas (isär- och ihop-sättning, ladda och åtgärder vid eldavbrott etc), samt fräschat upp kunskaper om åtgärder runt vård, drift och säkerhet kring vår gröna leopard….

Imorgon…. Blir det orderträning och telehjälm på. Intressant blir det vilka kunskaper som sitter kvar…!

Dela med dig av denna artikel på: