Du är här

2012-08-23 - Utställning
  • Kjartan/Marilyn, screentryck (bilden är beskuren) Klicka på pilarna för att se fler bilder.
  • Kjartan Slettemark gjorde ett fotomontage av sitt eget hår och skägg med ett porträtt av Richard Nixon ...
  • ... och skapade ett passfoto som han faktiskt lyckades använda under resor i såväl Europa som USA.
  • Kjartan Slettemark som Digitalisman. (Bilden är beskuren)

Ont ska med konst fördrivas

Galleri Lokomotiv bjuder på provokatören Kjartan Slettemark.

Han var en visuell provokatör som var helt oförutsägbar i sina konstnärliga uttryck. Till helgen kan man se delar av Kjartan Slettemarks spretiga produktion på Galleri Lokomotiv i Kulturfabriken.

Rubriken här ovan var Kjartan Slettemarks ledstjärna och ordspråk i hans egen mentala mikronation Kjartanistan, en icke-territoriell stat som utfärdade egna pass och där han själv var statsminister.

Ett pass som på 70-talet väckte stor uppmärksamhet var hans eget där han gjort ett fotomontage med sitt eget hår och skägg tillsammans med ett porträtt av Richard Nixon. Med det passet lyckades Kjartan resa runt i såväl Europa som USA. Själv såg han sitt tilltag som ett sätt att sudda ut gränsen mellan konsten och livet.

Kjartan föddes 1932 i Naustdal i Norge men som konstnär var han främst verksam i Stockholm. Han arbetade med allt från film och performance till måleri och skulptur. Hela hans liv var konst och hans budskap till publiken var att ”Ta emot konstens välsignelse”.

Han var en av de konstnärer som erhöll statlig inkomstgaranti fram till sin död 2008 och han finns representerad på de flesta stora museer i Norge och Sverige.

– Kjartan var en intressant konstnär och person som gjort en hel del roliga grejer. Man höjer alltid på ögonbrynen när man har med honom att göra, säger Lars Ahlström, ordförande i Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad som driver Galleri Lokomotiv och arrangerar utställningen med stöd av landstingets länskonstkonsulter.

– Jag har länge haft kontakt med den chilenske konstnären Juan Castillo som numera bor i Gideå och det visade sig att han curerade många av Kjartans utställningar och att han känner Kjartans änka och syster, som båda tyckte att det skulle bli intressant att ställa ut här i Ö-vik.

Vernissage är det på lördag, 25 augusti, klockan 12. Utställningen hänger fram till och med 15 september.

Dela med dig av denna artikel på: