Du är här

2017-08-13 - Mat & dryck
Foto: Håkan Nordström

Bärtider

Blåbärssylt, tårta, sås och finmackor. Det finns mycket gott att göra av skogens läckerheter.

Blåbär
Recept
Blåbärssylt: Blanda 1 kg rensade blåbär med 1 kg syltsocker och 1 tesked pektin. Låt koka upp och koka sedan i tre minuter innan du låter blandningen skumma av väl. Fyll din hemmagjorda sylt i tätade burkar och förvara svalt.
Kul att veta om blåbär
Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter, och täcker omkring 17 % av vårt lands yta.


Lingon
Recept
Lingonsås: Rör ihop 1 krm senapspulver, ½ krm ingefära och 1 msk citronsaft. Tillsätt 4 msk rött vin eller sherry och sist 2 msk färska lingon. Passar utmärkt till älgkött.
Kul att veta
Förr i tiden såldes lingon på apoteket som febernedsättande medel.

Hjortron
Recept
Chevretoast med hjortron: Rosta kantskuret, vitt bröd och lägg på en bit chevre (getost) som får smälta lite. Toppa med färska hjortron.
Kul att veta
År 1966 uppskattades Sveriges totala hjortronskörd till 1200 ton.


Hallon
Recept
Hallonmoussetårta: Smält 100 g smör och blanda med några digestivekex. Mixa och tryck ut i en form. Blötlägg 5 gelatinblad i 10 minuter i kallt vatten och smält dem sen försiktigt i en kastrull på svag värme.
Mixa ett halvt kilo hallon. Vispa ihop hallonpurén med 2 msk citronsaft och 3 dl florsocker och rör ner de smälta gelatinbladen under vispning. Vispa 2 dl grädde till en tjock konsistens. Vispa 2 äggvitor hårt i en annan skål. Vänd ner alltsammans i hallonpurén. Häll smeten i formen och låt stå kallt ett par timmar i kylen.
Kul att veta
Hittar du hallon på Gotland är du en riktig skogsmulle - där är de nämligen väldigt sällsynta.

 

Dela med dig av denna artikel på: