Ekonomi

Allt fler tycker det är lätt att deklarera

Mer än två tredjedelar av allmänheten, 68 procent, tycker att det är enkelt att deklarera. Det visar en undersökning som Skatteverket låtit göra. För tio år sedan var siffran 53 procent.

 

– Skatteverket har under många år lagt stor kraft på att göra det lättare att deklarera, något som gett goda resultat, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Minst problem med deklarationen upplever de som har en anställning. Personer som har enskild firma eller handelsbolag däremot tycker oftare att deklarationen är svår. Bland dessa svarar bara 25 procent att deklarationen är okomplicerad, medan 36 procent säger att den är komplicerad.

– En småföretagares deklaration är många gånger mer arbetskrävande än en deklaration för den som har anställning. Skatteverket strävar ständigt efter att förenkla både för privatpersoner och företag, bland annat genom fler förifyllda uppgifter och möjlighet att deklarera elektroniskt. Ambitionen att det ska vara lätt att göra rätt och svårt att göra fel för alla.

Publicerat