Du är här

2012-08-29 - Saga S
Foto: Saga Sundberg

En soldats hemkomst

Framtiden är oviss men högst beroende av de beslut man tar. När jag förberedde avrustning fick en bärsäck fortsatt innehålla en komplett uniform med basker samt underkläder och handskar. Jag har skrivit på för en anställning kallad GSS/T…

 

Hej och hå och klackarna i taket. När stridsvagnssoldater lämnar bygget sker det med dunder och brak! På garaget samlades hela plutonen med tillhörande befäl för en riktig grillbuffé och utbringade skålar över en lyckad övning och förhoppningsvis ett givande fortsatt samarbete och umgänge! Med personer från olika delar av landet har vår grupp svetsats samman genom att bo på och med varandra under över två veckors tid samt sprungit runt i uniformer och motoroveraller ibland helt dränkta av svett. Vi har i Boden uppfriskat muskelminne och teoretiska kunskaper gällande strid från Sveriges största (och mest effektiva?) krigsapparat stridsvagn leopard 122. Perioden inleddes med träning i simulatorvärlden och i terrängen utanför I19 i Boden och avslutades genom skarpa skjutningar i Tåme, söder om Piteå. Igår rustades vi av, vilket innebär att materiell återlämnas och vapen låses in.

Men vi skrev alla på i intresset att fortsätta som GSS/T-soldater (tidvis tjänstgöring), för att (i mån av pengar till försvaret genom politiska beslut) kunna bistå förbandet vid större övningar eller särskilda utbildningar etc. ungefär en gång om året. Vad jag under ett års värnplikt och denna 16dagars-period lärt mig anser jag inte bör gå till spillo!

Tåget gick från Boden 19.14 igår. Med ett av våra befäl fick jag och min vagns laddare skjuts via (på min önskan) Ruter Retro Café där mycket kaffe, kladdkaka och prinsesstårta konsumerades. Jag får erkänna att jag varit långt ifrån hälsosam gällande matintaget på senaste, men det får bli ändring på när jag kommer hem! Här skulle vi fira ett unikt äventyr!

I skrivandets stund sitter jag i mitt kök i ett mulet och regnigt Örnsköldsvik, färgar utväxten på håret och suckar lite lätt över att kylskåpet gapar tomt i väntan på grönsaker och färskvaror! Det hinns däremot inte med idag, då jag ska kila ner till Stadium och jobba från kl. 12. Därefter blir det till att hoppa i de svarta capribyxorna och njuta musik samtidigt som jag dansar, skrattar, diskar och plockar glas på O’learys!

Sen…. Så ska jag lägga upp planen på hur jag på 30 dagar ska komma i toppform för Lidingöloppet den 29e september!

To be continued…. ;)

Dela med dig av denna artikel på: