Mat & dryck

Stor efterfrågan på lokala livsmedel

Intresset för lokalproducerat fortsätter att öka. Numera är det inte prislappen som får konsumenterna att tveka utan bristande tillgång.

Så här i skördetid går det lätt att få tag på närodlat och närproducerat genom marknadshandel. Även lokalproducerat kött har blivit lättare att hitta. Men norrlänningen vill ha ett bredare sortiment än tidigare.

– Det är ett  starkt trendbrott, säger Victoria Lundqvist-Johansson, marknadschef för Norrmejeriers lokala marknad. Tidigare har lokalproducerat associerats med delikatesser, idag vill man ha livsmedel från fler områden bland annat mjölk och kött.

I en undersökning från Norrmejerier svarar 8 av 10 svenskar att de tycker att det är viktigt med lokala produkter. Hälften av de tillfrågade uppger att de köper lokalproducerade livsmedel minst en gång i veckan. Norrlänningen tycker att det är viktig med närproducerat i högre utsträckning än övriga landet.



Publicerat