Mat & dryck

Skollunchen kommer från Västernorrland

I samband med matmässan ”Smaka på Västernorrland” den 7-8 september serveras på fredagen mat från Västernorrland på kommunens alla restauranger som tillhör kostenheten.
Och som gäst på Kramforsskolans lunchrestaurang är Sofia Olsson - köttbonde från Sidensjö, men mer känd som skaparen av Källarbackens saga.

– Vilket underbart initiativ, säger Sofia Olsson. Jag vill uttrycka all beröm till kostchefen på Kramfors kommun som engagerat sig i detta. För mig är svensk mat en självklarhet, fortsätter hon. Och naturligtvis förtjänar barnen mat som känns äkta. Själv har jag gett upp hoppet på att hitta tomater som smakar tomat, så nästa år odlar vi egna. Familjerna som kommer till vår sagostig ska serveras Sidensjötomater och Sidensjögurka på sina smörgåsar.

– Det känns som ett stort och viktigt steg att våra barn och äldre ska få smaka av den goda maten vi har i Västernorrland, berömmer Karin Lidén, kostchef Kramfors kommun. Det har dock varit en utmaning att hitta ingredienserna i detta pilotprojekt. Drygt 500 kg lokalproducerat kött går åt. Och 145 kg gurka och tomater är inte mängder våra lokala producenter är vana att hantera. Men det är viktiga lärdomar, fortsätter Karin. Vårt mål är att servera 25 % ekologisk mat 2014 och helst så mycket som möjligt från länet.

På skolrestaurangerna serveras Västernorrlandswraps med kött från länet och bröd från Mjällom. Lunchgästerna på kommunens serviceboende och förskolor kommer att få njuta av pannbiff och potatis från orten.

Klockan 11.00 bjuder kostchefen Karin Lidén på närproducerad skollunch på Kramfors skolan. Med sig som gäst har hon LRF:s skolkontaktansvarig Sofia Olsson, en köttbonde som Källarbackens saga.
Publicerat