Mat & dryck

Praliner från Docksta

De lämnade stressen i Holland och förälskade sig i naturen kring Skuleberget. Här plockar de bär som ingår i de välsmakande chokladpraliner som nu skapas i Villa Orrbacken.

Pralintillverkning är en konst och de färdiga munsbitarna är ofta en fröjd för flera sinnen: syn, doft och smak. I köket i Villa Orrbacken, Docksta – det lilla lanthotellet som drivs av Karin Frölander och Hans Hansson – håller Jeltsje Hofstra Hiemstra till och skapar sina chokladdelikatesser.

– Det började som en hobby, nu är det mer än så, säger Jeltsje, som tillsammans med maken Gerke Hofstra flyttade till Magdbäcken i Skuleskogen för mindre än ett år sedan.

– Vi köpte ett fritidshus här får några år sedan och vi har förälskat oss i naturen och människorna. Därför valde vi att flytta hit, berättar Gerke.

Heerenveen i Friesland, norra Holland, byttes mot Skuleskogen. En stressig omgivning ersattes av lugn och ro. Paret Hofstra, som är förespråkare för ekologisk föda, har även satt sin egen prägel på pralinerna. Inga konserveringsmedel, enbart färska råvaror.

Jeltsjes praliner är relativt stora och hon arbetar med såväl mörk och ljus som vit choklad. Fyllningarna smaksätts med exempelvis honung, russin, kaffe, ingefära, lingon, hjortron, körsbär i portvin och mycket annat. Här finns ett femtiotal olika smaker att välja bland.

– Jag försöker även variera mig, varje säsong har olika smaker, säger Jeltsje, som också arrangerar provningar, workshops och seminarier om choklad.

Till konferenser och privata fester i Villa Orrbacken är hon förstås leverantör av praliner och kan även erbjuda chokladprovningar med exempelvis whisky eller rom, i kombination med övernattning i de smakfullt inredda rummen i den före detta disponentvillan.

I centrala Örnsköldsvik säljs Jeltsjes praliner än så länge endast hos Två Fikon på Skolgatan. Nu inför jul blir det förstås också en del marknader, i såväl Docksta och Nordingrå som på Murberget, länsmuseet i Härnösand. Givetvis ska de också vara med på chokladmässan på Örnsköldsviks museum nästa år, läs mer om den på nästa uppslag.

Småskaligheten tänker det holländska paret däremot inte göra avkall på.

– Kvalitet är mycket viktigare än kvantitet, poängterar Gerke.

Publicerat