Ung kultur

Film i väntrummet

Ungdomsmottagningen i Örnsköldsvik visar kortfilm när du väntar.

Nästa gång du befinner dig i ett väntrum inom vården kan det hända att du erbjuds en filmupplevelse. Under perioden 13 september - 12 oktober visas åtta korta filmer i väntrum i tio län: Jämtland, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Värmland, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland. Här i Örnsköldsvik visas filmerna på Ungdomsmottagningen.

- Rörliga bilder har en tendens att fånga vår blick vare sig vi vill eller inte, säger Anita Hjelm på Film Stockholm, Stockholms läns landsting.

- I många väntrum finns idag en tv eller storbildskärm. Ibland visas information om verksamheten men ofta rullar dagens tv-program oavsett vad som står i tablån. Genom att visa utvalda kortfilmer vill vi ge väntande patienter och anhöriga en konstnärlig upplevelse. Vi har satt ihop ett program som vi hoppas bjuder på lugn, möjlighet till eftertanke, igenkänning och skratt.

- Vi vet att det finns fina kortfilmer som visats antingen på bio, i tv eller i en utställning men som många människor fortfarande inte haft möjlighet att se, säger Anna Harding, kortfilmsansvarig på Folkets Bio.

- Vi hoppas att det lite oväntade mötet mellan väntrummets och filmens värld ska vara berikande för både vården och filmen. Filmerna har valts ut med hänsyn till den speciella situation besökarna i väntrummet befinner sig i. Utifrån tidigare erfarenheter av att visa kortfilm i väntrum vet vi att konstfilmer passar särskilt bra i väntrumssituationen. Filmerna har inte alltid så markant början och slut utan kan upplevas som rörliga "målningar" eller drömska sekvenser där verkligheten helt har övergetts. Andra filmer känns kanske mer bekanta och realistiska, till exempel korta dokumentärer.

Filmerna i programmet är: Anyone for tennis? av Monne Lindström, Modern Love 1 och Modern Love 2 av Helena Piippo Larsson, Gäddan Sid av Tony Holm, Drömmannen och Dansande pinnar av Nina Holst, 1987-1993 av Marius Dybwad Brandrud samt Fish av Åsa Johannisson.

Visningsperioden 13 september - 12 oktober är en pilotomgång som kommer att utvärderas för att se om filmvisning kan bli ett återkommande inslag i väntrum runtom i landet. Filmerna visas i samarbete med Folkets Bio och Film Stockholm, Stockholms läns landsting.

Publicerat