Film-TV-Radio

I filmens värld

Örnsköldsviks Filmstudio inleder höstens säsong nu på torsdag.

Tre svenskregisserade filmer som utspelar sig i England, Jemen och på en båt på väg till Svalbard. Det, och mycket annat, står på programmet när Filmstudion drar igång sin höstsäsong.

Tomas Alfredsons hyllade ”Tinker Tailor Soldier Spy” inleder filmstudiosäsongen nu på torsdag, 27 september. En tät brittisk spionhistoria som bygger på John Le Carrés berömda roman med samma namn från 1974. Med Gary Oldman i huvudrollen är det här ett filmiskt konstverk av högsta klass.

Finske regissören Aki Kaurismäki deltar med en fransk historia om en gammal skoputsare som bestämmer sig för att hjälpa en liten afrikansk flyktingpojke. ”Mannen från Le Havre” visas 11/10.

Lasse Hallström har skådespelare som Ewan McGregor, Emily Blunt och Kristin Scott Thomas i sin film om den brittiske fiskeriexperten Alfred Jones som lockas till Jemen av en stenrik flugfiskebesatt shejk som vill förverkliga sin dröm – att plantera in lax i Jemens tidvis uttorkade flodbäddar. ”Laxfiske i Jemen” kan man se 18/10.

”A royal affair” (25/10) är ett danskt drama fullt av passion, humor och spänning. Ett klassiskt kärleksdrama om den engelska Prinsessan Caroline, som vid endast 15 års ålder blir bortgift med den schizofrene Kung Christian VII av Danmark. Med suveräne Mads Mikkelsen som kungens personlige och mycket charmerande psykiatriker.

Gael Garcia Bernal spelar huvudrollen som regissören Sebastián som ska göra en film om Columbus och hur spanjorerna hänsynslöst utnyttjade och förslavade indianerna, och stal deras guld. Han upptäcker att det i dagens Bolivia finns klara paralleller med spanjorernas plundringar för 500 år sedan. ”Till och med regnet” visas 1/11.

I ”Oslo 31 augusti” (8/11) av Joachim Trier får vi under en dag följa Anders som är på permission från ett rehabiliteringshem. I möten med hans vänner och själva staden Oslo lär vi känna mannen som tycks ha allt, men förlorat det. Nu har han en ett dygn på sig att göra upp med livet.

”En fiende att dö för” (15/11) har regisserats av Peter Dalle och handlar om en tysk expedition som ska till Svalbard för att försöka bevisa Pangeas existens, teorin om att samtliga världsdelar en gång hängt samman. Två tyska forskare ska samarbeta med engelsmän, rysk besättning, en norsk kapten och den svenska sprängmedelsexperten Gustav de Geer – i samma ögonblick som andra världskriget bryter ut. Peter Dalle lyckas riktigt bra med en idé om att alla på jorden har samma ursprung, just som nazisternas plan om en ren ras tar fart.

”Kairo 678” (22/11)är en skrämmande och verklighetsbaserad historia om tre kvinnor och deras kamp för upprättelse och rättvisa kring upprepade sexuella övergrepp. När en av kvinnorna gör offentlighet av det som inträffat blir den officiella reaktionen mycket kraftig i hela Egypten.

Skådespelaren Paddy Considines regidebut ”Tyrannosaur” (29/11)är en våldsamt stark film med högintensivt glödande skådepelarinsatser. Vi träffar Joseph Mullan – en plågad, självdestruktiv man omgiven av våld – som finner hopp och räddning i Hannah, en kristen välgörenhetsarbetare.

Avslutningsvis får vi bekanta oss med ”Hotell Marigold” (6/12) i Jaipur i Indien. Dit kommer en grupp människor, alla av olika anledningar; för att uppleva äventyr, för att få en ny höftkula, för att återfinna en gammal kärlek eller bara för att få en nystart. Med några av Storbritanniens mest älskade skådespelare: Judi Dench, Tom Wilkinson, Bill Nighy och Maggie Smith.



Filmstudions program
27/9 Tinker Tailor Soldier Spy
11/10 Mannen från Le Havre
18/10 Laxfiske i Jemen
25/10 A Royal Affair
1/11 Till och med regnet
8/11 Oslo 31 augusti
15/11 En fiende att dö för
22/11 Kairo 678
29/11 Tyrannosaur
6/12 Hotell Marigold
Filmerna visas på Folkan där medlemskorten också säljs. 220 kronor eller 140 för ungdomar födda 1992 och senare. Biljetter till enstaka föreställningar kan man inte köpa.
Publicerat