Du är här

2012-09-20 - Saga S
Foto: Fredrik Åström

Pepp-talk, kondomkörkort och livesång!

Idag ägde en otroligt spännande mässa rum på Folkets Park för alla Örnsköldsviks åttondeklassare; som var tjejer alltså! Ca 250 förväntansfulla brudar möttes av give-away-påsar, ballonger, uppträdanden och föreläsare (mig inkluderad!).

Denna vecka har varit väldigt speciell och utvecklande för mig. I måndags satte jag mig ner och spånade igenom ordentligt vad jag, Saga Hillevi Sundberg, skulle kunna tillföra ungdomar i deras mest formbara och mottagliga ålder. I alla fall när det kommer till ansträngningarna kring vem man vill vara, hur man vill se ut och vilka värderingar man integrerar i sin självbild. Jag satte ihop en powerpoint med bilder tagna från barndomen då jag somnade med min första fotboll på kudden bredvid mig tills dagens datum när jag hade besegrat berget i Salomon Trail Tour förra helgen. Milstolpar och betydelsefulla stunder i mitt liv som mitt år i Nya Zeeland, min militärtjänstgöring, mina tatueringar, min medverkan i Gladiatorerna och min satsning på den Svenska Klassikern var exempel som illustrerades till min relativt fria (men komprimerade) livsberättelse.

Jag var oerhört nervös då jag efter att ha deltagit på två intressanta föreläsningar om bl.a. jämställdhet, självskadebeteende och självkänsla, nu själv skulle stå inför en grupp och hålla min första föreläsning någonsin. Det var spännande som bara den! De hade kommit dit för att ge mig 45 minuter av deras tid och verkligen lyssna på vad jag hade att framföra. En nästan utomkroppslig känsla sköljde över mig och manuset var inte att tänka på. Följ känslan och titta efter dynamiken i gruppen. Vad vill de höra? Vad behöver de höra? Konkreta fakta blandades med detaljerade erfarenheter från mitt liv och trots att det kanske blev lite rörigt ibland så verkade det som att mina poänger och mitt budskap förmedlades och mottogs på ett positivt sätt!

Utöver föreläsningar fylldes Parken av sång, olika workshops samt klasser i dans och självförsvar. En brottningsmatta utgjorde dansbanans mitt och tjejerna klädde på sig sumodräkter och rullade runt och skrattade hela dagen igenom! Det var en fröjd för ögat att se alla vara så aktiva i allt från att spela tutt-memory, ta kondom-körkort under instruktion från RFSL (jag tog det jag med såklart!) och måla färggranna och glitterfyllda bilder associerade till intima regioner! Med ett hoppfullt hjärta och en genomsyrande känsla av egenvärde studsade jag ut genom dörrarna strax före 15tiden! Stadium kallade för assistans ett par timmar och sedan skakade jag  alla spänningar ur kroppen under 10km joggning på löparbandet. Harmonin har landat i min kropp och imorgon blir det sovmorgon inför en helg kantad av nattjobb och hockeyengagemang!

Bifogar en youtube-länk som den fantastiska ”föreläsarkollegan” Giselle visade under sin föreläsning. (En tjej som heter Jilian Jensen uppträder i X-Factor). Jag grät när jag såg den, efter att hon själv hållit en otroligt gripande redogörelse av kraftfulla händelser i hennes liv.

 

http://www.youtube.com/watch?v=BmUL72dIbTA

Trevlig helg allesammans! :D

Dela med dig av denna artikel på: