Trafik

Bilister vill ha hjälp med att hålla hastighetsgränserna

En färsk undersökning som NTF genomfört visar att åtta av tio är helt eller delvis positiva till att nya bilar utrustas med tekniskt system för att hålla hastighetsgränserna.
Drygt 70 procent anser dessutom att en sänkt premie på bilförsäkringen skulle vara ett bra sätt att få fler att bli positiva till tekniska stödsystem.

Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Ju högre hastighet desto fler olyckor och allvarligare skador. Trots detta sker mindre än hälften av den totala vägtrafiken inom rådande hastighetsbegränsningar och under åren 2009-2011 rapporterade polisen över 650~000 fortkörare. Men en färsk undersökning där NTF tillfrågade cirka 3 500 personer, visar att en klar majoritet, 77 procent, är positiva till att nya bilar utrustas med tekniskt system för att hålla hastighetsgränserna. En klar majoritet av alla tillfrågade, 59 procent, vill ha en tvingande lag. Kvinnor är ännu positivare än män.

– Vi har ju under flera år varit tydliga med att alkolås ska vara obligatoriskt i alla nya personbilar, bussar och lastbilar så snart detta är möjligt. Vår undersökning visar att kravet stöds av 83 procent. Tiden är mogen för bilindustrin att ta detta steg och höja tempot, säger Lars Rehnström, NTF Västernorrland.

Nyligen släpptes resultatet av ett annat projektet, där testförare av ett GPS-system fick möjligheten att sänka sina premier om de körde inom gällande hastighetgränser och utfallet blev mycket positivt. Resultatet av NTFs undersökning visar att det är dags för hela försäkringsbranschen att ta tag i denna fråga.

NTF:s undersökning visar också att försäkringsbranschen, genom sänkta premier på bilförsäkringen, kan bidra till att driva på utvecklingen. Drygt 70 procent är nämligen positiva till en sådan åtgärd från försäkringsbolagen.

Enkätundersökningen visar att det överlag finns en mycket positiv inställning till tekniska stödsystem. Över 90 procent instämmer helt eller delvis med att det vore positivt om nya bilar var utrustade med bältespåminnare på samtliga sittplatser.

I Västernorrland genomfördes enkätundersökningen vid Bilprovningarna i Sundsvall och Örnsköldsvik där drygt 150 bilförare fick svara på frågorna.
Publicerat