Nyheter/Reportage

Miljoner till Processum

EU satsar på uppskalning av bioraffinaderi-produkter tillsammans med Processum.

Processum har fått drygt sex miljoner kronor från EUs regionala fond Mål 2 för projektet Centrum Bioraffinaderi Next Step. Medlen ger möjlighet att ytterligare höja takten i forsknings- och utvecklingsverksamheten inom området bioraffinaderi.

– Det är oerhört glädjande att på detta sätt få en officiell kvittens på att verksamheten vi bedriver inom ramarna för det nuvarande projektet Centrum Bioraffinaderi är framgångsrik, säger Clas Engström, vd Processum, i en kommentar till beskedet.

– Vid årsskiftet startar vi Centrum Bioraffinaderi Next Step som ger oss resurser att skala upp våra mest lovande idéer i vår pilotpark. Vi har två kraftfulla insatsområden, projektverksamheten och våra pilotutrustningar som under året successivt har färdigställts. Under de senaste åren har vi avslutat 41 projekt inom bioraffinaderi och för närvarande pågår 47 projekt. De omfattar allt ifrån vedråvara och olika kemikalier som kan fås från såväl trädet till olika processers restströmmar och avfall. Det mesta av detta har gjorts i liten skala på lab. Med det nya stödet, och motfinansieringar från såväl företag som andra håll, kan vi expandera verksamheten ytterligare och dra ordentlig nytta av våra pilotutrustningar i Örnsköldsvik och Umeå och börja det viktiga arbetet med uppskalning.

Publicerat