Övrig kultur

1900-talets omvandling

Kulturens Vänner specialstuderar förra århundradet under tre temalördagar.

Två gånger tidigare har Kulturens Vänner tagit oss på tidsresor genom 1700- och 1800-talen. Nu är det dags för 1900-talet, uppdelat i tre temalördagar framöver med start i morgon 6 oktober.

– Man kommer inte ifrån sin historia.

Det säger Per Andersson i Kulturens Vänner, föreningen som inleder betraktelsen över 1900-talet med en temadag där jordbruks- och skogsindustrin står i fokus. Nedslag görs bland annat i Modo och Hägglunds.

– Vi vill belysa viktiga näringar, men vi har ingen tanke på att ge en heltäckande beskrivning, säger Seija Hultman som föreläser tillsammans med Lars Strandberg.

Medverkar gör också Håkan och hans traktor, det vill säga Håkan Lundqvist.

Nästa lördag, 13 oktober, avhandlar man skolan och kyrkan samt bönhuset i Brunnsnyland med hjälp av Thorleif Ljungros, Eva Nordung Byström, Thore Tafvelin och Siv Bylund. Tredje temadagen, 20 oktober, är vikt åt konst och litteratur i ö-vikstrakten. Då medverkar författaren Bo R Holmberg för att berätta om egna och andras böcker. För konstbiten ansvarar museets konstintendent Ulla Tällström.

– Ulla tar några axplock av våra konstnärer under 1900-talet, säger Gunnar Tjärnström, som tillsammans med de övriga i styrelsen konstaterar att intresset för de två tidigare åren Kulturens Vänner arrangerat sina historieteman har varit över förväntan.

– Tillströmningen har varit bra.

Det nya greppet i år är att arrangemanget är utspritt över tre helger.

– Vi tror att det blir en bättre kompott än att avhandla allt under en helg, säger föreningens ordförande Karl Ingberg.

Varje lördag bjuds det också på ett musikaliskt inslag. Först ut är Sonja Nordlund och Gösta Johansson. 13 oktober svarar kyrkoherde Eva Nordung Byström för musiken och 20 oktober är det unga Maria Lavemäkis tur.

– Det intressanta är att vi nu fullföljt vårt historiska tema och som avslutning kommer Lars Sundman att knyta ihop säcken från 1700 till 1900-tal, säger Karl Ingberg som beskriver historieintresset så här:

– Att vara historisk är att ha en identitet.

Temalördagarna hålls i Arnäs Hembygdsgård 13–16 och är ett samarbete mellan Kulturens Vänner, Arnäs Hembygdsförening samt studieförbundet Vuxenskolan.

Publicerat