Saga S

Modo Sports Academy... eller... -hur länge orkar du?!

Idag kl.12.00 hade jag en inbokad tid hos Modo Sports Academy på Fjällräven Center; att testa mina lungors kapacitet, hur länge jag kan arbeta med mjölksyra och vid vilka pulsslag som kroppen väljer kolhydrater före fett i förbränningsugnen...!

 

Denna förmiddag blev en blandning av nyfikenhet och förväntningsnervositet. Hur "normal" är jag egentligen? Vad är normalt? Vad kommer ett syreupptagningsförmåga- och maxtest visa för mig?

För ca 2 månaders sedan gjorde jag ett litet fotograferingsinhopp inför att  www.modosportsacademy.com skulle komma igång! Ett nystartat företag i Örnsköldsvik där rådgivning, testning, planering osv. som kretsar kring varje persons unika fysik och förutsättningar fokuseras! Denna dag var det alltså dags för mig att bemästra löpbandet med andningsregistrerare och pulsband (som jag faktiskt inte varit insatt nog att börja träna med... lämplig födelsedagspresent i november kanske?!).

Inledningsvis traskade jag upp för de fem trapporna till testrummet som nyss färdigställts i Fjällrävens översta hörnrum bortanför pressavdelningen. Jag har hört ryktas att man kan köpa matchbiljetter och sitta där på träningscykel OCH titta på Modos matcher samtidigt; hur ultimat skulle inte det vara om man är sådär lagom frustrerad när domaren blåser åt "fel saker" och tacklingarna smäller åt höger och vänster?!

Hur som helt kan testet jag nyss gjorde utföras på endera löpband eller cykel. Jag valde löpning då det är vad jag mest sysselsatt mig med i träningsväg på senaste tiden.

Bandet rullade igång... 9km/h....10km/h..... 11.....12....13....14...upp till 15km/h med höjning efter en minut varje gång. Sen kom HÖJD-stegring i grader. 1....2....3.... när det till slut hade det gått 12 minuter vred mjölksyran om i mina lår men mest i mina biceps, triceps och underarmar. Som nålar eller stjärnor började det stråla ut i större partier i kroppen då maskineriets mekanismer inte längre ville samarbeta mer och jag fick hoppa åt sidorna för att jag inte skulle dundra ner med näsan före i bandet... Endast väldigt hög peppande musik, något riktigt stort pris eller enorm publik hade fått mig att dra på ett antal sekunder till. Men idag tog det definitivt stopp där.

Värden då? Ännu har jag inte fått fastslagna jämförelsevärden till de jag fick på plats i mitt test. Det jag fick veta var däremot bl.a. att jag andades djupt och sällan och att min puls är i snitt lite lägre än vad max är förväntat i min ålder (oftast 220slag/min - kronologisk ålder). Min ligger på 184 och är inte något jag kan förändra (endast vilopuls kan man påverka via kost, vanor och träning).

Min syreupptagning i kroppsförflyttning blev 55,56 ml/kg/min och då jag "googlar runt" lite såg jag att genomsnittet för män ligger på 45 och enligt motionären.se ligger "de bästa kvinnorna" strax över 60. Jag är väldigt nöjd med de siffrorna såklart! Mest intressant tycker jag däremot det var att få veta VID VILKEN PULS som kroppen väljer VILKET energiförråd! I två olika kurvor som visades i och med testminuternas gång på ett linjärt diagram kunde jag urskilja där kolhydratsförbränningen går om fettförbränningen (från enbart fett, till 50/50, till enbart kolhydrater alltså). Där fick jag veta att då min puls ligger på 155 slag/min ställer min kropp in sig på att bränna lika mycket av båda, men att den efter högre puls än så fokuserar (och från 176 slag enbart bränner) kolhydrater. Jag blev otroligt sugen att ha en pulsklocka till hands i fortsatt träning i alla fall!

För den som är osäker på hur den ska lägga upp sin träning och vad den ska satsa på för typ av träning råder jag att göra ett detta test. Att veta om sina förutsättningar och begränsningar är oerhört viktigt om man har konkreta mål man siktar mot och dessutom kan man spara både tid och energi i längden genom en mer hälsosam och realistisk plan! Jag ser fram emot att få mer specifik och summerande ord angående mitt test, men redan idag fick jag bättre insikt i hur jag som aktiv och träningsglad tjej förhåller mig till mitt hopp och lek; eller mitt svettande och skrikande!

Ha en trevlig helg allihop och vi ses väl på hockeyn imorgon!! Heja Modo!

Publicerat