Mat & dryck

Ekologiska matveckan

Kommunen låter veckans matsedel bestå av nära på uteslutande ekologiska livsmedel under vecka 43, med start måndag 21 oktober.

vecka 43 är det ekologiska matveckan i Örnsköldsvik. Då låter kommunen veckans matsedel bestå av nära på uteslutande ekologiska livsmedel. Bakgrunden är att kommunfullmäktige tidigare beslutat att öka andelen ekologiska livsmedel till skola, förskola och äldreomsorg.

Målet är att vid utgången av 2014 ska 25 procent av livsmedlen vara ekologiska. Under ekologiska matveckan kommer andelen ekologiska livsmedel att variera mellan 75 och 94 procent.

Gemensamt för alla ekologiska livsmedel är att de kommer från jordbruk där bekämpningsmedel, konstgödsel och genmanipulerade organismer inte används. I dag är all mjölk som serveras på skolor och förskolor i Örnsköldsvik KRAV-märkt och målet är att successivt byta ut fler och fler livsmedel.

Under ekologiska matveckan kommer både elever och äldre att få information om de miljömässiga vinsterna med att minska matsvinnet, äta mer frukt och grönsaker och dra ner på köttkonsumtionen. Två av rätterna under veckan kommer att vara helt vegetariska.

– Detta kommer att sätta ekologisk mat i fokus på skolan och inom vården för att förhoppningsvis öka medvetenheten och kunskapen säger Marie Mattsson, kostchef på kommunens kostavdelning.

Kostavdelningen bildades 1 januari 2011. Där arbetar enhetschefer för äldreomsorgens, skolornas och förskolornas kök samt en dietist. Ute på kommunens kök arbetar köksledare, kockar/kokerskor samt köksbiträden. Köken finns på förskolor, skolor och vård- och omsorgsboenden. Kostavdelningen levererar även mat till landstinget. Totalt tillagas cirka 12 500 portioner per dag.

Publicerat